Vinterknoppar

Efter vi började lära oss om vinterknoppar på trädgårdsarkitektutbildningen så förändrades mina vinterpromenader för alltid. Självklart kunde jag några knoppar sedan tidigare. Men jag hade helt enkelt inte förstått att alla träd och buskar har en alldeles säregen form och färg på sina vinterknoppar. Om du söker efter knoppisar på nätet finns det bilder med bra knep för att komma ihåg utseendet på de vanligaste träden. Kan detta vara roligt för barnen? Och så finns det en bok för alla åldrar ”Trädgårdens knoppar” av Anders Rapp med fina bilder och beskrivningar. Därmed, i brist på grönska så här års, delar jag med mig några av mina favorita knoppbilder.

Vinterknoppar på ask

Ask, Fraxinus excelsior
Ask, Fraxinus excelsior

Det går inte att ta fel på ask med sina stora svarta kroppar.

Vinterknoppar på hästkastanj

Vinterknopp hästkastanj, Aesculus hippocastanum
Hästkastanj, Aesculus hippocastanum

Knopparna på hästkastanj är glänsande, klibbiga och väldigt stora.

Äkta kastanj

Vinterknopp äkta kastanj, Castanea sativa
Äkta kastanj, Castanea sativa

Jag älskar de stora, röda, polerade knopparna hos äkta kastanj. Detta träd är ju inte jättevanlig hos oss. Men jag har en dröm om att någon gång kunna få tag på en mindre släkting, Castanea pumila för att kunna ha ätliga nötter i min egen trädgård.

Vinterknoppar på magnolia

Vinterknopp Magnolia (Liliiflora-gruppen) 'Galaxy'
Magnolia (Liliiflora-gruppen) ’Galaxy’

Om du vill lyxa till livet med en magnolia har den stora och lurviga och alldeles underbara knoppar.

Olvon

Vinterknopp olvon, Viburnum
Olvon, Viburnum

Så häftiga knoppar på denna olvon! Dessvärre behöver jag besöka den under den gröna årstiden för att utforska vilken sorts olvon den är.

Vinterknoppar på klätterhortensia

Vinterknopp klätterhortensia, Hydrangea anomala ssp. petiolaris
Klätterhortensia, Hydrangea anomala ssp. petiolaris

Trots att det inte är ätbart och nog inte är världens bästa insektsväxt heller, så är klätterhortensia en favorit. Jag älskar den, vinter som sommar. Bilden togs i slutet av februari. Ser ni de små gröna bladen som börjar peka fram från den elegantaste av alla knoppar?

Har du en favoritvinterknopp?

Missa inga blogginlägg!

Nicky English. Trädgårdsarkitekt och permakulturdesigner.

Hej!

Jag som skriver bloggen heter Nicky och är trädgårdsarkitekt och permakulturdesigner. Vad roligt att du hittade hit!

Detta inlägg om vinterknoppar är en avvikning från mina vanliga ämnen. Vanligtvis skriver jag om biologisk mångfald, ätbara perenner och skogsträdgårdar, jord och vatten. Men även lite trädgårdsfilosofi.

Jag erbjuder coachningstjänster som är tänkt att hjälpa dig som vill göra mycket med att skapa trädgården själv men har fastnat med någon del. Eller vet inte var du ska börja. Och så erbjuder jag även olika trädgårdsdesigntjänster.

Prenumerera gärna på nyhetsbrevet! Den kommer en gång i månaden med info om alla blogginlägg samt andra nyheter och tips. Du anmäler dig genom att trycka på ”prenumerera” knappen längst till höger eller längst ner på din skärm, och fyller i formuläret med namn och epost-adress. Du får även en bonus PDF. Vad PDF:n handlar om kan du läsa om på bloggens introsida

Välkommen!

Varma hälsningar,
Nicky English

Dela till dina vänner…

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *