dec 14, 2020 | Jord och vatten | 0 Kommentarer

Hur man leder regnvatten in i växthuset – ett exempel

Min pappa har ett finurligt system för att leda regnvatten in i växthuset. Den är uppbyggd av helt vanliga saker som du borde kunna köpa överallt. I det här inlägget har jag försökt att rita upp hans lösning.

Ett finurligt system för att leda regnvatten dit man behöver den

Beräknad läsningstid: 9 minuter

Översikt av lösningen som leder regnvatten in i växthuset

Numrerade diagram av ett exempel på hur man kan leda regnvatten dit man behöver det
 1. Stuprör
 2. Stupröret leder vattnet in i en vattentunna. För säkerhets skull bör du förse vattentunnan (eller -tunnorna) med lock och säkra så att ett barn ska inte kunna välta den. För att hålla tunnan och alla rör så rena som möjligt bör det finnas t.ex. ett finmaskigt nät som filtrerar vattnet som kommer in i tunnan.
 3. Koppla översvämningsslang till vattentunnan. Denna leder överskottsvattnet ner i avloppet för hantering av dagvatten.
 4. Utjämningsslang. Denna slang delar vattnet lika mellan två tunnor enligt principen för kommunicerande kärl.
  Varför vill man ha två tunnor?
  • Om utrymmet vid stuprören är för trångt för en stor tunna och man vill samla så mycket vatten som möjligt
  • Om man på ett enkelt sätt vill både leda vattnet till växthuset och ha tillgång till vattnet vid stupröret (som i det här fallet)
  • I min pappas fall gäller både punkterna ovan, men han har dessutom två olika stuprör nära varandra som han leder in i varsin tunna. Han använder utjämningsslangen för att kunna maximera mängden vatten som han samlar oavsett vilken tunna han tar mest vatten ifrån.
 5. Koppla tappkranen på den ena tunnan till en slang som leder till en vattentank i växthuset
 6. Använd tappkranen på den andra tunnan för att fylla vattenkanna för bevattning i andra delar av trädgården.
 7. Vattentank för lagring av regnvatten i växthuset
 8. Flottörventil. En sådan som man brukar använda i toaletter och som går att köpa i välsorterade VVS-butiker.
 9. Koppla tappkran till vattentanken. Du kan sedan använda tappkranen för bevattning av växthuset.

Boka en rådgivning

Vill du skapa din trädgård själv men har fastnat med någon del? Vet inte var du ska börja? Eller behöver hjälp med design av din trädgård?

Då kan vi börja med en rådgivning.

Viktiga nivåer att tänka på

Infografik med några viktiga nivåer att tänka på i planeringsstadiet

Vissa nivåer i bilden är väldigt viktiga att ha koll på när du planerar din anläggning för att leda regnvatten in i växthuset. Kom ihåg att du kan använda en genomskinlig slang (så kallad slangvattenpass) för att jämföra höjden på två element som är en bit bort från varandra.

Nivå A: För att utjämningsslangen (4) ska börjar fungera innan tunnorna översvämmas måste hela slangen befinner sig under nivån för toppen av vattentunnorna. Det är också viktigt att nivån på översvämningsslangen ligger lite högre än utjämningsslangen, åtminstone tills utjämningen har kommit igång. Många vattentunnor har plats för hål förberett och dessa hål brukar ligga i samma nivå. Ett enkelt knep för att höja översvämningsslangen över nivån för utjämningsslangen är att få till en extra uppåt böj i slangen precis utanför tunnan genom att knyta den till en pinne eller liknande.

Nivå B: Ändarna av utjämningsslangen (4) måste egentligen vara i botten av varsin tunna men åtminstone ligga under nivån som hålet till tappkranarna ligger på

Nivå C: Om du vill kunna fylla en vattenkanna från den ena tunnan, se då till att det går att få in vattenkannan under kranen utan att behöva krångla för mycket. Man kan också koppla en slang till den här kranen. Se då info om nivå E

Nivå D: Den högsta nivån för vattnet i vattentank (7) ska ligga under den lägsta nivån för vattnet i tunnorna.

Nivå E: Vill du koppla en slang till din vattentank i växthuset (7) för enklare bevattning ska du se till att kranen (9) ligger högre än det du vill vattna, för att få tillräckligt vattentryck.

Vattentank (7) i verkligheten

Hemmagjord vattentank med bänk
Vattentanken i växthuset (7) består av en helt vanlig plastlåda med lock. Han har borrat i framsidan av lådan för att kunna sätta dit en ventil. Slangen under tanken kommer från vattentunnan och skruvas till flottörventilen (genom ett till hål, den här gången under tanken) med en standardkoppling för vattenslang.
Flottörventilen
Flöttörventilen. Ser ju inte det minsta ut som i mina ritningar, men principen är densamma!
Vattentank på fiffig bänk
Bänken som vattentanken står på är platsbyggd och noga uppmätt. Ovansidan av bänken kan används som avställningsyta och lyfts enkelt upp med hjälp av gångjärn för att lätt komma åt vattentanken.

Mer vattentänk i trädgården

Det finns många olika sätt att jobba med trädgården för att hushålla med regnvatten. Läs mer i inlägget Vattentänk – att spara och ta tillvara vatten i trädgården

Läs även mer om några andra sätt du kan Samla regnvatten med integrerade system.

Missa inga blogginlägg!

Nicky English Trädgardsarkitekt

Hej!

Jag som skriver bloggen heter Nicky och är trädgårdsarkitekt. Jag är även utbildad i permakulturdesign och skogsträdgårdsodling. Vad roligt att du hittade hit!

På bloggen skriver jag om biologisk mångfald, ätbara perenner och skogsträdgårdar, jord och vatten och trädgårdsfilosofi.

Jag erbjuder rådgivning och mentorskap för dig som vill skapa trädgården själv men behöver stöd. Och jag erbjuder även trädgårdsdesigntjänster.

Prenumerera gärna på nyhetsbrevet! Det kommer en gång i månad med tips, inspiration, experiment och filosoferande om att skapa ett ätbart mångfaldsparadis. 

Välkommen!

Varma hälsningar
Nicky English.

Dela till dina vänner…

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Grubby Gardens Logo

Prenumerera

Få info om nya blogglinlägg varje månad.

Få info om nya blogglinlägg varje månad.

Tack för din prenumeration! Håll utkik i din brevlåda för en e-post från nicky@grubbygardens.se.