Skönheten och odjuret…

Beauty lives on the border between the wild and the controlled. Utgångspunkten för en text om skönheten i våra trädgårdar.

”Beauty lives on the border between the wild and the controlled” kan vi översätta ungefär till ”skönhet finns på gränsen mellan det vilda och det kontrollerade”. Sarah Raven skrev dessa ord i boken ”Sissinghurst. Vita Sackville-West and the creation of a garden.”
Med dessa ord tror att Sarah Raven syftar till Vita Sackville-Wests otrolig talang för att skapa till synes vilda och naturliga planteringar. Detta gjorde hon inom strikta ramar av murar och klippta häckar. Vita Sackville-West fyllde alla möjliga fickor med växter så att man skulle få intrycket att det hade alltid varit så. Under den tiden Vita Sackville-West levde och verkade i, då rabatterna var hårt tuktade och formella, var detta synsätt nästintill revolutionär.

Sarah Ravens ord fick mig dock att tänka på vårt starka behov av en närmare kontakt med naturen. Nuförtiden hör hårt tuktade rabatter till det ovanliga i våra trädgårdar. Därmed tror jag att vi har flyttat gränserna för vad som vi anser är vild och naturlig. Kan det vara istället att skönhet idag finns på gränsen mellan det odlade och det vilda? Det vill säga mellan det kontrollerade som vi planterar i våra trädgårdar och det vilda i form av biologisk mångfald som vi bjuder in i trädgården. Eller det vilda som finns utanför våra trädgårdar.

Själv tycker jag att vi kan förstärka upplevelsen av skönheten genom att göra våra trädgårdar till en förlängning av naturen. Istället för att göra trädgården till en förlängning av huset. ”På köpet” blir trädgården mer hållbar. Och vi gör en värdefull insats för biologisk mångfald. Odjuret (det vill säga insekterna och alla småkryp som vi hittills inte har uppskattat så som vi borde ha gjort) blir plötsligt en skönhet i sig.

Läs 8 designprinciper för en hållbar trädgårdsdesign.

Vad är vackert för dig?

Missa inga blogginlägg!

Nicky English. Trädgårdsarkitekt och permakulturdesigner.

Hej!

Jag som skriver bloggen heter Nicky och är trädgårdsarkitekt och permakulturdesigner. Vad roligt att du hittade hit!

På bloggen skriver jag om biologisk mångfald, ätbara perenner och skogsträdgårdar, jord och vatten och så lite trädgårdsfilosofi.

Jag erbjuder coachningstjänster som är tänkt att hjälpa dig som vill göra mycket med att skapa trädgården själv men har fastnat med någon del. Eller vet inte var du ska börja. Och så erbjuder jag även olika trädgårdsdesigntjänster.

Prenumerera gärna på nyhetsbrevet! Den kommer en gång i månaden med info om alla blogginlägg samt andra nyheter och tips. Du anmäler dig genom att trycka på ”prenumerera” knappen längst till höger eller längst ner på din skärm, och fyller i formuläret med namn och epost-adress. Du får även en bonus PDF. Vad PDF:n handlar om kan du läsa om på bloggens introsida.

Välkommen!

Varma hälsningar
Nicky English.

Dela till dina vänner…

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *