Jag älskar filosofin att man tager vad man haver – även om Cajsa Warg kanske aldrig sa detta. Detta gäller särskilt som jordfilosofi. Dessutom är att skapa en bra jord minst lika viktigt som designen av trädgårdens utseende. Jag är dock fullt medveten om att det inte alltid finns tillgång till lämpligt material och då behöver man antagligen köpa in jord eller jordförbättring för att kunna sätta igång med plantering eller odling. Men den här kunden har verkligen ansträngt sig att ta tillvara resurserna som fanns på plats eller i närheten, och det börjar ge fantastiska resultat. Jag hoppas att deras arbete med att skapa egen jord kan inspirera dig!

Vilka resurser fanns för att skapa jorden?
Följande resurser fanns på plats eller i närheten:
- Ursprungsjorden är till stor del ganska styv lera.
- Ett antal aspar och granar har tagits ner. Flis från dessa används även i gångarna mellan odlingsbäddar.
- Kunden har börjat med bokashi-fermentering av sina matrester.
- Det finns tillgång till hästgödsel och buffelgödsel (!) från grannar.
- Rölunda Gård finns i närheten där kunden har kunnat komplettera med biokol och barkmull. Biokol från Rölunda Gård är färdigladdad med hönsgödsel
- En hel del wellpapp kvar från flytten.
Att skapa egen jord för odlingslådorna för ettåriga köksväxter
Målet för odlingslådor för ettåriga köksväxter är att göra magiska saker för att kunna intensivodla. Jag menar magiska saker såsom att tillföra näring och skapa bra, lucker, fuktighetshållande jord med gott om daggmaskar. När det gäller ettåriga köksväxter spelar det ingen roll om jorden sjunker ihop med tiden eftersom man behöver tillföra nytt material varje odlingssäsong.
Odlingslådorna för ettåriga köksväxterna är 40cm höga. Designen (eller receptet) för dessa odlingslådor ser ut så här:
- Skrapa bort grässvålen över hela området (och placera i hög för kompostering och senare bruk)
- Gräv bort ytterligare 20 cm av befintlig jord (och spara!)
- Wellpapp längst ner
- Ett lager aspstockar (ca 20 cm tjocka). Asp är en snabbväxande trädart vilket gör att aspstockarna kommer förmultna relativt fort och på så sätt hjälper jorden hålla fukt.
- Ett 20 cm tjockt lager färsk hästgödsel som man fermenterar med hjälp av bokashispray eller strö under en månad i plastsäckar
- Fyll resterande 30 cm med befintlig jord blandat med en hink bokashikompost och ca 40 liter färdigladdad biokol samt extra hönsgödsel. I bäddarna där potatis eller bönor ska odlas låter man bli att lägga till biokol och hönsgödsel eftersom dessa grödor inte ska ha så mycket näring.
Biokol förmultnar inte, så du behöver inte tillsätta den igen om du är nöjd med proportionerna du tillsatt från början. Kunden har även provat att göra egen biokol, men det gav lite för små mängder för detta projekt!
Boka en rådgivning
Vill du skapa din trädgård själv men har fastnat med någon del? Eller vet inte var du ska börja?
Min rådgivningstjänst finns för just dig.
Att skapa egen jord för plantering av buskar och perenner
Strategin för bärbuskar och blomrabatter är egentligen att förbättra befintlig jord. I dessa odlingslådor är det dessutom viktigt att jordnivån inte sjunker, därför la vi inte aspstockar underst i det här fallet. Odlingslådorna för buskar och perenner är 20cm höga.
Designen (eller receptet) för odlingslådor för buskar och perenner ser ut så här:
- Skrapa bort grässvålen över hela området (och placera i hög för kompostering och senare bruk)
- Luckra jorden ner till 20 cm (dvs 20 cm under skrapat-bort-gräs-markytan, så totalt ner till 30cm under den ursprungliga markytan). I slutänden ska du inte blanda i jordförbättring djupare än 30cm från den nya ytan. Luckring nedanför den nivån är för att hjälpa rötterna sprida ut sig, och säkerställa att du inte planterar på en stor sten
- Blanda befintlig jord med välbrunnen stallgödsel, biokol och barkmull (motsvarande ett 10 cm tjockt lager av jordförbättring). Vi använde jordförbättring i proportionerna 30% stallgödsel, 20% biokol och 50% barkmull.

Läs mer: Klimatsmart under ytan – om jord, kompost och kretslopp i trädgården
Bonus växthustankar
Kunden är också väldigt nöjd med sitt nya växthus. I bilden nedan ser du att den är byggd på murad grund med integrerade upphöjda bäddar och gott om ventilation. De är också väldigt nöjda att de följde rådet att köpa så stort växthus som de hade plats med.
Läs mer om mina växthustips…

Missa inga blogginlägg!

Hej!
Jag som skriver bloggen heter Nicky och är trädgårdsarkitekt och permakulturdesigner. Vad roligt att du hittade hit!
På bloggen skriver jag om biologisk mångfald, ätbara perenner och skogsträdgårdar, jord och vatten och så lite trädgårdsfilosofi.
Jag erbjuder coachningstjänster för dig som vill skapa trädgården själv men behöver stöd. Och så erbjuder jag även trädgårdsdesigntjänster.
Prenumerera gärna på nyhetsbrevet! Det kommer en gång i månad med tips, inspiration, experiment och filosoferande om att skapa ett ätbart mångfaldsparadis. Du får även en bonus PDF ”6 sätt att undvika blommig spenat och hålig sallad”.
Välkommen!
Varma hälsningar
Nicky English.
0 kommentarer