En liten sluttande tomt får en trädgårdsdesign

Även en liten trädgård kan ha sina utmaningar – särskilt när tomten består av en brant sluttning. I den här trädgården hade kunden tröttnat lite på de ganska svåra förhållandena som kommer med en brant sluttande skogstomt. Dessutom hade vissa växter blivit enorma och börjat ta stor plats på ett okontrollerat sätt medan andra levde en tynande tillvaro.

Inspiration från ett vykort

Kunden vill ha en trädgård med olika höjdpunkter som inspirerar till promenader runt trädgården.

Inspirationen till denna trädgårdsdesign kom från ett vykort.

Inspirationen från ett vykort

Inspirationen till denna trädgårdsdesign kom från ett vykort som kunden visade mig. Vi skapar olika ”busshållplatser” i trädgården med en vinkning till färgen och känslan i de olika små bilderna på vykortet. Dessutom är det riktigt spännande att få inspiration från bilder och föremål som egentligen inte är trädgårdsrelaterade! Att den här liten trädgård är så brant sluttande innebär att man definitivt ser inte hela trädgård på en gång. Och detta gör det väldigt lätt att skapa olika fina överraskningar här och var!

Illustrationsplan för denna liten sluttande trädgård.

Illustrationsplanen.

En spång med tillhörande liten sittplats tillkommer i anslutning till den befintliga planteringen vid balkongen. Då blir det lättare att ta sig från den ena sidan av tomten till den andra. Och med hjälp av trästockar skapar vi vindlande gångvägar däremellan. Relativt höga perenner i planteringen nedanför spången kommer ta bort känslan av att man går på en höjd. Detta är någonting man behöver ta hänsyn till om man vill plana ut någonting på en brant sluttande tomt. Det vill säga, om du gör en yta i trädgården plan, behover du tänka på att du kommer uppleva fallhöjden ner till nästa nivå som större.

Busshållplatser

Mörkröd-grön hållplats och störst är inte alltid bäst

Ett exempel på en av ”busshållplatserna” med röd- och grönbladig berberis

Ett exempel på en av ”busshållplatserna”.

Kunden kommer bygga en mindre terrassering (med överblivna takpannor) runt en hästkastanj som de har dragit upp från frö och som mår inte riktigt bra i slänten. Dessutom har rådjuren skadat trädet. Tanken är att terrasseringen med tillförsel av jord gör att lite mer vatten kommer hästkastanjen tillgodo. Vi planterar även en rödbladig och en silvergrönbladig berberis på denna lilla terrass intill trädet. Förhoppnings är att rådjuren blir mindre sugna på att feja sina horn i närheten av de torniga berberisbuskarna! Ser du varifrån inspirationen kom? Funktion och estetik går hand i hand.

Två små nyplanterade berberisbuskar på denna liten sluttande tomt. Tanken är att terrasseringen ska hjälpa hästkastanj att må bättre och att berberisbuskarna kommer så småningom avskräcka rådjur.

Två små nyplanterade berberisbuskar.

Dessa små berberisbuskar syns knappt på bilden. Men det finns ett värde i att börja med små buskar på mer utmanande växtplatser såsom denna liten sluttande tomt. Det jag menar är att växterna har då inte hunnit vänja sig alltför mycket med en alldeles för gott liv på plantskolan. Detta betyder oftast att yngre växter får inte en lika stor chock av att planteras ut på växtplatsen. Vilket kan i sin tur kan leda till att ett mindre exemplar har till och med potential att blir större fortare än om du hade planterat en större växt av samma art från början. Vidare på samma tema har växter med ett mindre rotsystem lättare att etablera sig på växtplatser där förhållanden är inte optimala. Så störst är alltså inte alltid bäst.

Röd-lila rhododendronhållplats

En rhododendronbusshållplats.

En rhododendronbusshållplats.

Kunden har redan en Rhododendron ’Grandiflora’ som behöver flyttas till en bättre plats. Med rödblommigt sällskap påminner den om en bild på vykortet.

Rosa hållplatsen – en blickpunkt på vintern

En rosa busshållplats med hybridkejsarolvon och befintlig flocknäva

En rosa busshållplats

Vi placerar vinterblommande hybridkejsarolvon i ett hav av flocknäva (befintliga) precis där familjen kommer se den varje gång de kommer hem eller rör sig i trädgården.

En hållplats för rödvin, gul vägg och en svartvit rutig bordsduk!

Busshållplats som speglar ett glas rödvin på en svartvit rutig duk i ett rum med gula väggar.

Den här är nog min favorit busshållplats!

Kunde inte motstå att visa den här busshållplatsen också, även om jag har inga egna bilder på pionerna. Den svartvit rutig bordsduk speglas av vitbrokig kornell, medan vinet och den gula väggfärg tas upp i den kort och intensiv blomning av luktpioner ’Buckeyye Belle’ och ’Claire de Lune’ med vintereko från kornellens röda skott.

(Tips: på perenner.se finns fina bilder på dessa pioner, luktpion ’Buckeye Belle’ och luktpion ’Claire de Lune’)

Äng och odling på en liten sluttande tomt

Självklart blir det äng även i den här trädgården (det hade kunden bestämt innan jag ens kom dit). Ängen kommer lockas fram stegvis på den västra sidan av tomten, både genom att börja sköta det området som äng men också genom att rensa grässvålen från olika fläckar och så ängsfröer. Kunden kommer dessutom prova att så ängsskallra som är en halvparasit på gräs och har visat sig vara ett effektivt hjälpmedel för att etablera äng. Ängsskallra borde trivas i den väldränerad miljö skapad av en sluttning.

Läs Äng istället för gräsmatta

Så småningom tillkommer en inhägnad odlingsbur med upphöjda bäddar i terrasser. Det finns även fördelar med en liten sluttande tomt!

Så småningom tillkommer en inhägnad odlingsbur med upphöjda bäddar i terrasser.

Vi leder regnvattnet från hustaket ner till en vattentunna placerad nära odlingarna. Genom att placera regntunnan på en högre nivå än högsta odlingsbädden och koppla en slang till regntunnan får man hjälp av självtryck för bevattning i odlingsburen. Det kan vara en fördel att ha en sluttande tomt!

Vatten är viktigt! Läs Vattentänk för andra idéer om att ta tillvara regnvatten och minska behovet av bevattning i din trädgård.

Små terrasser på den sluttande tomt

Vy av hela den liten sluttande trädgården.

Vy av hela den liten sluttande trädgården.

Kunden kommer bygga små terrasser för att underlätta växtetablering där ”busshållplatserna” är branta. När man gräver i en stenig skogstomt brukar man ju hitta en hel del stenar – dessa kommer vi återanvända som rabattkant både för att hålla jorden på plats där det är brant och även för att bygga upphöjda bäddar där marken lutar mindre. Kunden har dessutom en del överblivna takpannor som kan komma till användning. Utöver detta kommer odlingsburen och en lite större bädd på västra sidan byggas i trä.

Jordfabrik även i en liten trädgård

Förutom att ta tillvara regnvatten och leta inspiration till återbruk är det viktigt att även försöka få till en fungerande kretslopp för jorden. Jag brukar kalla detta för jordfabrik. Och ingen trädgård är egentligen för litet för detta – eftersom alla hushåll äter ju mat. En matkompost behöver inte ens ta plats i trädgården om du istället bestämma dig för att börja fermentera dina matrester med bokashi. Bokashi som metod fungerar ju särskilt bra om du dessutom har ett odlingsintresse – för grönsaker, sommarblommor eller krukväxter.

Läs mer om bokashi

I det här trädgården behöver kunden ändå en trädgårdskompost, framförallt för att ta hand om ängsklippet och en stor mängd eklöv. De behöver dessutom lämpliga behållare för att laga färdig bokashikompost även när alla krukor och odlingsbäddar är fulla (eller under vintern). Detta får de plats med i ett något dött utrymme under entréterrassen. Jag föreslog även ett experiment – att prova om det skulle gå fortare att kompostera eklöven om de blandar dessa med färdig bokashi eller bokashivätska och ängsklippet. Det är alltid bra att försöka klippa sönder eklöv innan kompostering ändå (genom att t.ex köra över med gräsklippare) för att påskynda processen. Tanken med experimentet med bokashi är att se om vi kan minska behovet från tre till två behållare för trädgårdskompost.

Del av idéskissen - det är viktigt att designa trädgårdens kretslopp från början även för denna liten sluttande tomt

Jag börjar alltid väcka tankar om att skapa ett fungerande kretslopp tidigt i designprocessen

Diskussionerna om jordfabrik började vi redan vid idéskissen. Tar man med alla tankar om kretslopp i ett tidigt stadium av trädgårdsdesignen, så kan man säkerställa att det finns plats för alla kompostbehållare, regntunnor mm som du behöver.

Läs Klimatsmart under ytan – om jord, kompost och kretslopp i trädgården

Personlig trädgård

Som du ser kommer den här lite sluttande trädgården bli en väldigt personlig plats – nästan som om man behöver nyckeln till en gåta för att förstå den fullt ut. Men med en genomtänkt plan blir det lätt för familjen att anlägga stegvis och njuta i sin trädgård ända från början och allteftersom de olika busshållplatserna kommer till. Vi kommer plantera första etappen våren 2021. Och som med alla projekt tillkommer efterbilder så småningom.

Några nyplanterade busshållplatser

Det krämgula-blåa busshållplatsen

Det krämgula-blåa busshållplatsen någon månad efter plantering

Karpaterklocka (Campanula carpatica ’Blaue Clips’) och trädgårdstok (Dasiphora (Fruticosa-Gruppen) LEMON MERINGUE) blommar för fullt någon månad efter plantering. Anisört (Agastache ’Black Adder’) blommar lite senare på sommaren. Vi lyckades inte få tag på trädgårdsirisen som var tänkt att komplettera de blåa färgerna (Iris ’Harbor Blue’ (Germanica-Gr)), så den få planteras lite senare. Vi tänker oss även några rymlingar av guldakleja i ängen nedanför odlingslådan så småningom för att eka färgtonerna i trädgårdstoken.

Den nyplanterade gröna busshållplatsen vid en bok

Den gröna busshållplatsen vid en bok

I skuggan under en bok vid stödmuren har vi planterat den gröna busshållplatsen. Lagerhägg ’Etna’ (Prunus laurocerasus), storfryle (Luzula sylvatica) och hasselört (Asarum europaeum) kommer med tiden skapa en varierande, rik grön fond vid bokens stam. De röda tonerna  kommer bokens glansiga brunröda höstfärger stå för.

Det är värt att nämna att denna bok som jag nämner, som jag dessvärre har inga bild på, men som nu har kommit upp i en anständig storlek, har odlats från frö av kunden själv. Det går fortare än man kan tro, så jag hoppas att detta kan inspirera dig att prova odla flera växter från frö!

Hej från Nicky

Nicky English. Trädgårdsarkitekt och permakulturdesigner.Hej!

Jag som driver Grubby Gardens heter Nicky och är trädgårdsarkitekt och permakulturdesigner. Vad roligt att du hittade hit!

Grubby Gardens erbjuder coachningstjänster som är tänkt att hjälpa dig som vill göra mycket med att skapa trädgården själv men har fastnat med någon del. Eller vet inte var du ska börja. Och så erbjuder jag även olika trädgårdsdesigntjänster.

Jag skriver även en blogg om biologisk mångfald, ätbara perenner och skogsträdgårdar, jord och vatten och så lite trädgårdsfilosofi.

Prenumerera gärna på nyhetsbrevet! Den kommer en gång i månaden med info om alla blogginlägg samt andra nyheter och tips. Du får även en bonus PDF. Välkommen!

Varma hälsningar
Nicky English.