Till ett sommarnöje från tidigt 1900-tal, tillhör en stor tomt som inte riktigt hade fått den kärlek den förtjänade under lång tid. Kunden önskade en ombonad, blomrik trädgård med mycket liv (insekter, fåglar och annat djurliv) och plats för frukt och bär, odling, lek och umgänge. Trädgården behövde behålla en stark koppling till huset och tidsåldern. Vi har dessutom jobbat praktiskt med att ta fram, bevara och ta tillvara mycket av det som redan fanns i trädgården.
En stor trädgård
I en stor trädgård som den här (ca 10 000kvm) tänker jag lite annorlunda än för mindre trädgårdar. Å ena sida vill jag få fram en viss känsla som tillhör trädgården som helhet. Däremot vill jag samtidigt lyfta fram något särskilt för varje del av trädgården för att skapa variation och intresse. Till min hjälp finns det mycket från husets historia och arkitektur som jag har kunnat lyfta fram och använda i trädgårdsdesignen. Och i en trädgård av den här storleken finns också flera olika ståndorter vilket ger ytterligare inspiration och vägledning.
Ovärderligt samarbete med Karin från Solstigens Trädgårdsbyrå
I det här projektet har jag haft hjälp på plats från Karin Widlund, Solstigens Trädgårdsbyrå. I ett unikt och ovärderligt samarbete bollar vi alla idéer, både konstnärliga och praktiska, och kompletterar varandra väldigt väl när vi tillsammans arbetar för att ta fram det bästa i trädgården. Till vår hjälp har vi haft starka krafter och duktiga maskinförare som arbetar på platsen.
Bilder från trädgården
Entrésidan
Strategiskt placerade buskar kompletterar den renoverade syrenhäcken för att göra entrésidan av trädgården privat och ombonad.

Det visade sig att soluren som syns på bilden ovan var fastgjuten på plats – så vi skapade en plantering runt den.

Den svarta pergolan fanns sedan tidigare. Vi kompletterade med tidsenliga klätteranordningar till rosorna. Och kompletterade med de tre klätterrosor som saknades. Rosorna på den här sidan av pergolan fick även sällskap av perenner och rabattrosor i en ny, halvcirkel plantering.

Vid trädgårdsmästarbostaden
Den gamla, lutande plommonträdet vid trädgårdsmästarbostaden fick sällskap av bärbuskar och köksträdgård. Plommonträdet är kanske inte det snyggaste exemplaret, och den ger inte så mycket frukt. Men den är väldigt viktigt för att behålla karaktären i trädgården.




Bersån nedan gick knappt att urskilja från början – den var både gles och övervuxen på en och samma gång. Nu är den under renovering – vi har tagit bort sly och planterat rotskott från befintliga syrenbuskar. De flesta av de perenna marktäckare är befintliga växter som vi flyttade på.

Mer formell stil med vintergrönt närmast huset
Som kontrast till den blommig och lite vild stil som finns på många andra delar av trädgården, valde jag en mer formell stil närmast huset – med mycket vintergröna växter och formklippta klot.


Vi har hållit stenläggning till ett minimum i det här projektet. Dock fanns det ett stort behov av en åsnestig från sjöstugan upp till huset samt trappor ner till källaren. Vi är ju flera som har drattat på ändan vid några av de brantaste delarna.

Gullregnet (som syns bäst i bilden ovan) och den lilla, med breda, eken (som syns bäst i bilden nedan) har hållits låga i många år. De ligger intill en befintlig stenterrass av ölandssten som är delvis omringad av en buxbom häck. Vi håller nu på att vårda och komplettera buxbomshäcken.

Det finns en äng på hela slänten mellan havet och stenterrassen. Delar av ängen fanns redan, och delar har vi utökat eller reparerat.Ängen mellan åsnestigen och stenterrassen var dock så pass hög att det inte tick att se planteringarna vid stenterrassen från åsnestigen. Sä vi har planterat en låg blomstrande gobeläng där istället. Gobelängen planterade vi på hösten. På bilden är det juni, våren efter. Några överraskningar finns kvar i gobelängens fröbank – vissa får växa vidare (som kungsljus, jätteverbena och en ensam tulpan) medan andra rensar vi bort.

Stegstenar leder till en sittplats i skogen – förbi en befintlig plantering som vi har renoverat. I den här plantering (som är relativt nära köket) kan man även plocka kryddor såsom gräslök, olika timjan, purpurmejram, kryddsalvia och vinterkyndel.
Sittplats i kvällssol

För att minska avståndet mellan stranden och boningshuset skapade vi en sittplats i kvällssolen. Vi kunde använda stenar från platsen (som hade grävts fram under husets renoveringsarbete) för att terrassera planteringen. Och den gamla bänken fanns redan i trädgården. De två rhododendron buskarna samt en del ormbunkar har vi flyttat från andra delar av trädgården. Jag kompletterade med två japanska lönnar och en ormhassel samt en del marktäckande perenner. Den här platsen syns nästan inte från andra delar av trädgården under sommaren – men den kommer fram på sensommaren när det är dags att slå ängen.
Strandterrassen

Vi har hållit stenläggning till ett minimum även vid strandterrassen. På så sätt slipper man dansbanekänslan (som kan annars uppstå med stora stenläggningar) samtidigt som grillen står stadigt, man sitter bekvämt vid matbordet och det går att ta sig barfota från stranden till sjöstugan.

Vildare stil mellan åsnestigen och ängen

Vi har skapat yvigare planteringar mellan åsnestigen och ängen. Detta är delvis för att ha blomning och intresse även när ängen är nerklippt och delvis för att minska känslan av att man går intill en brant slänt. Dessa planteringar har fått en vildare karaktär.

Tämja växter genom inramning
Det växer en ganska stor vildros i ängen. Den är väldigt taggig, men har enkla blommor som bina uppskattar. Och sedan får den många röda nypon – bra för fåglar. Bara genom att rensa gräset runt rosen, sätta en kant av stenar (från platsen) och planterar några lavendel och fetbladsväxter som vi hade över, kunde vi istället göra rosen till ett smycke. Vilket gör att även insekterna kan fortsätta njuta av rosen.

Design av ett fungerande kretslopp
I varje trädgård är det viktigt att etablera rutiner för ett fungerande kretslopp. På så sätt omvandlar vi det som vanligtvis ses som avfall i en trädgård istället till värdefull jordförbättring i ett system som vi designar utefter platsens förutsättningar. Så även i denna trädgård med kompostering av bland annat löv och resterna från när ängen slås på sensommaren. Dessutom finns det nu en kompostkvarn för flisning av beskärningsrester.
I en stor trädgård, eller egentligen i alla trädgårdar, kan det vara klok att inte göra alla förändringar på en gång – förutom när vissa aktiviteter behöver samplaneras av praktiska skäl. Det är viktigt att ta hänsyn till, inte bara själva plantering och anläggning, men även behovet av etableringsskötsel och av bevattning. Många pusselbitar att lägga, alltså! Men jag kan hjälpa dig med all denna planering och logistik.
Behöver du hjälp med din stor trädgård?
Om du har flyttat in i en oälskad trädgård eller har en trädgård som börjar bli övervuxen behöver du kanske hjälp? Jag jobbar gärna i så fall med en hands-on-trädgårdsdesignprocess där vi renoverar din trädgård samtidigt som vi jobbar med designprocessen. Det är en process där vi jobbar med omtanke både för trädgården, naturen och dina önskemål med fokus på att ta tillvara det som finns om det är möjligt.
Detta kan vara särskilt bra för dig med en större trädgård som känns överväldigande just nu.
Kontakta mig gärna så berättar jag mer.