Mångfald ger resiliens

Mångfald ger resiliens. Och motståndskraft. Detta är lätt att se och förstå i ett exempel med frukt och bär.

Fåglar tog de flesta bär från mina koreanska silverbuskar i år, men jag har många andra sorter av frukt och bär så fick bra skörd ändå - mångfald ger resiliens.
Några få bär kvar efter fåglarna har kalasat på koreansk silverbusken.

Fåglarna hann först till min koreanska silverbuske i år. Och till bärhäggmispeln. Och rådjuren snodde alla aroniabär. Vidare kom det kom kanske 3 frukter på surkörsbärsträdet (på grund av sen frost tror jag). Plommonträdet blommade inte i år. Det hände ingenting alls med mina sötrönnbärsbuskar. Dessutom har blåbärsbuskarna blivit utskuggade så jag måste flytta dem. Och rönnbärsmalen gjorde intrång i nästan vartenda äpple.

Men det blev hyggliga skördar av röda vinbär, krusbär, liten rosenkvitten, blåbärstry och björnbär.

Det är sällan det blir bra skörd av alla frukter och bär (har nog aldrig hänt mig åtminstone). Men det blir alltid någon skörd att glädjas åt. En mångfald av olika buskar och träd ger resiliens för vår frukt- och bärskörd. Den biologiska mångfalden är dock oändligt mycket mer komplicerad än så – vi kommer aldrig kunna förstå den fullt ut med alla dess olika arter och beroenden. Men i år har vi upplevt vad som kan hända när den hotas (Coronapandemin).

Läs Biologisk mångfald i din trädgård

Läs även Skogsträdgård – ditt ätbara mångfaldsparadis

Missa inga blogginlägg!

Nicky English. Trädgårdsarkitekt och permakulturdesigner.

Hej!

Jag som skriver bloggen heter Nicky och är trädgårdsarkitekt och permakulturdesigner. Vad roligt att du hittade hit!

På bloggen skriver jag om biologisk mångfald, ätbara perenner och skogsträdgårdar, jord och vatten och så lite trädgårdsfilosofi.

Jag erbjuder coachningstjänster som är tänkt att hjälpa dig som vill göra mycket med att skapa trädgården själv men har fastnat med någon del. Eller vet inte var du ska börja. Och så erbjuder jag även olika trädgårdsdesigntjänster.

Prenumerera gärna på nyhetsbrevet! Den kommer en gång i månaden med info om alla blogginlägg samt andra nyheter och tips. Du anmäler dig genom att trycka på ”prenumerera” knappen längst till höger eller längst ner på din skärm, och fyller i formuläret med namn och epost-adress. Du får även en bonus PDF. Vad PDF:n handlar om kan du läsa om på bloggens introsida.

Välkommen!

Varma hälsningar
Nicky English.

Referenser

[1] IPBES Workshop on biodiversity and pandemics

Dela till dina vänner…

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *