jul 13, 2022 | Ätbara perenner | 2 Kommentarer

Löparfetblad – en ätbar perenn

Löparfetblad (Sedum sarmentosum) är en lättodlad ätbara perenn med en lång skördetid. Den är dessutom krispig, mild i smaken och lätt att skörda. Hittills har det största problemet med löparfetblad varit att den är inte helt lätt att få tag på. Förhoppningsvis kommer dock detta att ändra sig ju mer vi (och handelsträdgårdarna) lär oss om de olika ätbara perennerna.

Löparfetblad i blom
Löparfetblad i blom

Beräknad läsningstid: 4 minuter

Odling av löparfetblad

En planta av löparfetblad kan sprida sig rejält där den trivs. Men eftersom den är en sedumväxt så är den rätt snäll – det finns ingen risk att den börjar konkurrerar ut eller kväva andra växter.

Löparfetblad vill växa i sol till halvskugga, helst i bra jord. Fast den verkar inte kinkig. Mitt bästa bestånd av löparfetblad är ju i ett område av torr skugga (utskuggad av grannens växthus)

Boka en rådgivning

Vill du skapa din trädgård själv men har fastnat med någon del? Vet inte var du ska börja? Eller behöver hjälp med design av din trädgård?

Då kan vi börja med en rådgivning.

Löparfetblad i trädgården

Löparfetblad är mattbildande eller revande. Den täcker marken (dvs den är en ätbar marktäckare) utan att riktigt vara tillräckligt hög för att hålla emot fröogräs. Men den gör ju allt annat en bra marktäckare ska göra. Som, t.ex. att hjälpa till att hålla kvar fukten i jorden och ge en grön, fin yta. Man kan nog säga att den är en bra växt att ha i skogsträdgården!

Löparfetblad i ett område av torr skugga i min skogsträdgård
Löparfetblad i ett område av torr skugga i min skogsträdgård

Läs Skogsträdgård – ditt ätbara mångfaldsparadis

Läs 18 ätbara marktäckare (där löparfetblad ingår)

Förökning av löparfetblad

Det är enkelt att föröka löparfetblad från skott, som med alla sedumväxter. Eftersom löparfetblad är revande kan du dessutom snabba på processen genom att gräva upp en utlöpare med lite rötter på.

Första vintern lyckades jag föröka mängder av löparfetblad inomhus för att kunna plantera ut följande vår. Dessvärre har jag vid senare försök inomhus fått problem med mögel. Därför har jag inte kunnat dela med mig av så många plantor, tyvärr.

Förökningsförsök under sommarmånaderna har varit lite mer på måfå – genom att stoppa ner ett skott någonstans och se vad som händer. Men jag har löparfetblad lite överallt i trädgården nu…

Att skörda och äta löparfetblad

Skörda löparfetblad genom att knipsa av en skott eller blomma och stoppa i salladen. Svårare än så är det inte. Man kan skörda löparfetblad hela säsongen. Man kan även skörda löparfetblad under vintern om du kan hitta på ett sätt att hålla den fräsch och tillgänglig. 

Nu när jag skriver det här inlägget börjar jag fundera om jag skulle kunna ta några sticklingar att ha under tillväxt på sommaren och sedan plantera ut dessa plantor i växthuset när tomaterna har gjort sitt. 

Löparfetblad är ganska krispig och mild i smaken. Krispigheten beror nog på växtplatsen så det är bara att prova dig fram tills du upptäcker den bästa växtplats.

Läs mer om Ätbara perenner i din trädgård

Läs om Atbara blommor i skogsträdgården

Löparfetblad och insekterna

Pollinerande insekter uppskattar löparfetblads blommor.

Läs mer om Biologisk mångfald i din trädgård

Kloka ord angående ätbara perenner

 • Identifiering– var säker på att du har rätt växt innan du smaka den. Bästa sättet är att alltid använda det vetenskapliga namnet när du är i kontakt med handelsträdgårdar och fröfirmor.
 • Växtskyddsmedel– det finns andra regler för växter som säljs som prydnadsväxter än de som säljs som ätbara växter. Kolla att dina ätbara perenner inte har behandlats med någonting som kan göra dem oätliga.
 • Prova försiktig– börjar med små mängder för att vara säker på att du tål växten.

Missa inga blogginlägg!

Nicky English Trädgardsarkitekt

Hej!

Jag som skriver bloggen heter Nicky och är trädgårdsarkitekt. Jag är även utbildad i permakulturdesign och skogsträdgårdsodling. Vad roligt att du hittade hit!

På bloggen skriver jag om biologisk mångfald, ätbara perenner och skogsträdgårdar, jord och vatten och trädgårdsfilosofi.

Jag erbjuder rådgivning och mentorskap för dig som vill skapa trädgården själv men behöver stöd. Och jag erbjuder även trädgårdsdesigntjänster.

Prenumerera gärna på nyhetsbrevet! Det kommer en gång i månad med tips, inspiration, experiment och filosoferande om att skapa ett ätbart mångfaldsparadis. 

Välkommen!

Varma hälsningar
Nicky English.

Dela till dina vänner…

2 Kommentarer

 1. Brit den Biggelaar

  Jag har fått en liiiiten stickling och undrar hur jag på bästa sätt kan få den att rita sig. Den har små utlöpare. Ska jag helt sonika plantera den (inomhus nu på vintern)? Tack!!!!

  Svara
  • Nicky English

   Hej Brit,
   Det är nog bra att plantera den inomhus först så den kan växa till sig lite. Jag brukar peta ner änden på mina sticklingar och sedan se till att så mycket som möjligt av resten av sticklingen har jordkontakt. Men antagligen räcker det om de små rötterna som ofta finns under varje bladrosett (eller är det bladpar) får jordkontakt. Lycka till!
   Förresten var detta en väldigt bra fråga så jag har skrivit på min att-göra lista att jag ska uppdatera inlägget med lite mer bilder och instruktioner – när löparfetbladen som jag har ute har kommit igång lite.
   Varma hälsningar
   Nicky

   Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Grubby Gardens Logo

Prenumerera

Få info om nya blogglinlägg varje månad.

Få info om nya blogglinlägg varje månad.

Tack för din prenumeration! Håll utkik i din brevlåda för en e-post från nicky@grubbygardens.se.