En lättskött trädgård

”Lättskött” när det gäller trädgård är lite av ett modeord.  Fast det är ett väldigt viktigt begrepp. Självklart, tycker jag, att trädgårdar som jag designar ska vara lättskötta. Men vad betyder detta? Här kommer ett inlägg med Grubby Gardens filosofi om lättskötta trädgårdar.

Ett älskad träd - Acer shirasawanum

Lättskött betyder inte ingen skötsel

Det finns inga material som inte påverkas av tid, i alla fall inte om materialet står i en utemiljö. Även den perfekta stenlagda ytan kan bli gul av pollen, eller täckt av barr eller höstlöv som med tiden hittar en spricka i fogen och blir till jord där det kan komma ogräs. I alla fall om man inte sopar rent ytan då och då och håller koll på eventuella sprickor. Detta är lätt att göra, men det finns ändå någonting som måste göras.

Rätt förväntningar är viktiga. Har du en del av trädgården som du bestämmer att anlägga med avsikt att sedan ignorera den helt, så kommer du bli besviken.

Du sköter det du älskar

Om den perfekta stenlagda ytan, som nämns ovan, är en del av en terrass som du har fått till precis som du vill ha den och där du njuter av mysiga middagar med nära och kära, så kommer du att vilja sopa rent den lite då och då och hålla den fin. Samma sak gäller hela trädgården – om du älskar din trädgård så vill du vara i den. Då blir den skötsel som behövs lättare eftersom du är i trädgården mycket och ser när saker börjar hända och en älskad trädgård ger dig glädje och lust att ta hand om den. En väldigt viktig del av min trädgårdsdesign­process är att förstår vem du är, och förstår alla dina önskemål – estetiska, själsliga såväl som praktiska. Målet är att skapa en trädgård som känns personlig och helt rätt för just dig och hur du lever ditt liv. Att skapa en trädgård som du älskar.

Ju mindre tröskel ju lättare skötsel

Det finns många knep som en trädgårdsarkitekt använder för att göra trädgården lättskött, men det som jag tror har störst effekt på skötselnivån är tillgänglighet. Tillgänglighet i en trädgård betyder att det ska vara lätt att komma dit, man ska kunna stå stadigt, det ska finnas någonstans att kunna ställa ifrån sig en hink, det ska vara lätt att ta sig dit med de maskiner som behövs för skötsel osv. Att vandra längs en slingrande gång i trädgården ska inte kräva att du byter till bättre skor, för då väljer du att göra någonting annat istället eftersom det finns en tröskel (i alla fall en mental tröskel) att komma över. Måste du bära gräsklipparen över ett hinder för att komma till grässnutten som skulle bli så fin, riskerar det på sikt att bli något annat än gräs som växer där (beroende förstås på hur mycket du älskar grässnutten!).

Sammanfattning

För att sammanfatta, en lättskött trädgård enligt Grubby Gardens handlar om att skapa stor glädje, rimliga förväntningar och lagom tillgänglighet. Vill du ha hjälp att skapa din egen lättskött trädgård, tveka inte att ta kontakt med mig.

Och vad har bilden av bladverket på en gulbladig solfjäderslönn, Acer shirasawanum att göra med det här inlägget? Jo, det var ett älskad litet träd som behövde en plats att trivas i och som blev katalysatorn till att en trädgård omvandlades från en ogräsdrabbad börda till en plats att trivas i.

Dela till dina vänner…

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *