Kärleksört är ännu en ätbar perenn som många kanske redan har i trädgården. Den är tålig, den har prydnadsvärde från när den börjar växa på våren fram tills den blir tillplattad av snön på vintern, den är lätt att föröka och den är en bra insektsväxt. Har den allt? Den är en av mina favoriter, men jag tycker ändå att den behöver lite hjälp från andra växter för att nå sin fulla potential.
Innehållsförteckning
Beräknad läsningstid: 5 minuter
Kärleksört som ätbar perenn

Jag äter skott och blad från kärleksört i sallader, tillsammans med bland annat smultronblad. Bladen och skotten är nästan krispiga och lite syrliga i smaken och kan skördas i princip under hela sommaren. Står plantan för torrt kan smaken bli besk. Smaken lär också skilja sig en del mellan olika sorter, så det gäller helt enkelt att prova sig fram. I ”Fleråriga Grönsaker” [1] finns information om att även rotknölarna kan ätas, men det har jag inte provat.
Se här för inlägget om smultron som salladsblad.
Kärleksört som insektsväxt

Kärleksört, med latinskt namn hylotelephium, är en fetbladsväxt. Som alla fetbladsväxter lockar den humlor, solitärbin och fjärilar. Kärleksört är en viktig nektarkälla på sensommar och höst då mycket annat har blommat över.
Boka en rådgivning
Vill du skapa din trädgård själv men har fastnat med någon del? Eller vet inte var du ska börja?
Min rådgivningstjänst finns för just dig.
Skötsel av kärleksört
Kärleksört vill stå i väldränerad jord i sol eller halvskugga. Den är också torktålig och klarar konkurrens från andra växter. Den Kärleksört jag har mest av kommer från svärmors trädgård och är misstänkt lik sorten ’Herbstfreude’. Den smakar helt ok men har en tendens att lägga sig platt sent på säsongen. Andra sorter kan vara bättre ur den synpunkten. Kärleksört växer sig stor efter 3-4 år och mår då bra av att delas på våren. Den är också lätt att föröka genom att bryta av ett skott och stoppa ner det direkt i jorden.
Det pratas ibland om att förlänga eller försena blomning av vissa perenner genom att göra ”the Chelsea chop”. Detta innebär att man klipper ner antigen alla skott på vissa plantor eller ca hälften av skotten på samma planta ungefär samtidigt som Chelsea Flower Show i slutet av maj. Kärleksört lämpar sig för denna behandling, men om man skördar den till sallad får det samma effekt utan extra ansträngning!
Kärleksört i rabatten

Kärleksört är en prydnad redan från när den börjar visa sig på våren. Dock har den en tendens att vara lite kal nedtill senare på säsongen vilket kan ge bar mark under. Denna egenskap gör att jag hellre vill använda den aningen längre bak i rabatten och inte precis vid kanten, även om vissa sorter kan täcka fint. Kärleksört finns i sorter med blad i allt från grå-grön till purpur, och med blomfärg från vit till djupröd. Här ovan är ett kollage av olika sorter. Notera att sorten ’Matrona’ täcker bra som kantväxt (Drömparken, Enköping i september)

Man kan lika gärna komponera utifrån bladverket som blomfärgen med kärleksört. Här syns kärleksört ’Herbstfreude’ tillsammans med rosenplister ’White Nancy’ och Hosta ’Halcyon’ där de blå-gröna toner repetera sig i bladen med olika textur och storlek.
Kärleksört står kvar som en vinterståndare ända tills den blir tillplattad av snön. Nedan en vinterbild från Enköping där den horizontella formen av kärleksört ger kontrast till det vertikala gräset.

Summering
Kärleksört är ett gott komplement i sallad, den är lättodlad, en viktig nektarkälla under blomningen och har prydnadsvärde från tidig vår tills långt in på vintern. Jag tycker dock att den behöver lite hjälp från andra växter för att täcka jorden i rabattens framkant.
Missa inga blogginlägg!

Hej!
Jag som skriver bloggen heter Nicky och är trädgårdsarkitekt och permakulturdesigner. Vad roligt att du hittade hit!
På bloggen skriver jag om biologisk mångfald, ätbara perenner och skogsträdgårdar, jord och vatten och så lite trädgårdsfilosofi.
Jag erbjuder coachningstjänster för dig som vill skapa trädgården själv men behöver stöd. Och så erbjuder jag även trädgårdsdesigntjänster.
Prenumerera gärna på nyhetsbrevet! Det kommer en gång i månad med tips, inspiration, experiment och filosoferande om att skapa ett ätbart mångfaldsparadis. Du får även en bonus PDF ”6 sätt att undvika blommig spenat och hålig sallad”.
Välkommen!
Varma hälsningar
Nicky English.
Referenser
[1] P. Weiss, A. Sjöberg, D. Larsson ”Fleråriga Grönsaker” som är för övrigt en utmärkt informationskälla om ätbara perenner som går att odla i vårt klimat.
0 kommentarer