Inramning

Drömmar du om en trädgård som är öppen, ljus, luftig och med milsvida vyer? Magnifik. Vacker. Men hur kommer man dit egentligen? Och hur förenar man det med behovet av att kunna gå ut i morgonrocken och dricka kaffe i frid? Innan du tar ner alla träd på din nyinköpta tomt, tänk inramning och karaktär.

När du betraktar vyer inifrån ett hus så är de inramad av fönster – du får känslan av en övergång, det händer någonting – dina ögon rör sig från en sluten plats till en öppen plats och effekten av landskapets vackra vidder förhöjs. En vacker vy där ingenting händer kan lätt bli lite platt. Står det träd i närbilden, speciellt gamla och knotiga träd, så händer det någonting – ögat rör sig på väg från en upplevelse till en annan – bilden får ett djup och både trädgården och landskapet får en ny dimension. Vyn är inramad. För att inte tala om allt annat träd kan ge oss – skydd från hårda vindar, hjälp mot översvämningar, lagring av koldioxid. Ibland kan träd även minska luftföroreningar och gamla ihåliga lövträd är väldigt bra för biologisk mångfald…

En vy utan inramning
En vy utan inramning. Oerhört vacker – men är den egentligen lite platt?
En inramad vy
Nästan samma vy, men när den betraktas med inramning från trädet och även med vassen som ögat pausar vid på väg ut till utsikten, får vyn ett djup.

Självklart finns det många sätt på vilket man kan skapa inramning, djup och spänning i en trädgård, men just gamla träd är så svåra att ersätta och så väldigt värdefulla, varför man bör tänka en, två och tre gånger extra innan de tas ner.

Missa inga blogginlägg!

Nicky English Trädgardsarkitekt

Hej!

Jag som skriver bloggen heter Nicky och är trädgårdsarkitekt och permakulturdesigner. Vad roligt att du hittade hit!

På bloggen skriver jag om biologisk mångfald, ätbara perenner och skogsträdgårdar, jord och vatten och så lite trädgårdsfilosofi.

Jag erbjuder coachningstjänster för dig som vill skapa trädgården själv men behöver stöd. Och så erbjuder jag även trädgårdsdesigntjänster.

Prenumerera gärna på nyhetsbrevet! Det kommer en gång i månad med tips, inspiration, experiment och filosoferande om att skapa ett ätbart mångfaldsparadis. Du får även en bonus PDF ”6 sätt att undvika blommig spenat och hålig sallad”. 

Välkommen!

Varma hälsningar
Nicky English.

Dela till dina vänner…

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Grubby Gardens Logo

Prenumerera

Få info om nya blogglinlägg varje månad.

Få info om nya blogglinlägg varje månad.

Tack för din prenumeration! Håll utkik i din brevlåda för en e-post från nicky@grubbygardens.se.