Inflyttning i bihotellen

Vi blev klara med våra nya bihotell mot slutet av förra sommaren – alldeles för sent för att de skulle bli bebodd. Här kommer bilder och iakttagelser om hur det har gått med hyresgäster nu på våren.

Beräknad läsningstid: 4 minuter

Två modeller av insektshotell

Vi skapade två modeller av insektshotell:

Tak tillkom på våren

Lägenhetsmodellen hade ursprungligen inget tak, men efter vintern kom vi fram till att tak behövs. Detta ordnade vi genom att antigen fästa på en utskjutande tak eller genom att såga igen snett vid öppningen för att skapa ett inbyggd tak.

Boka en rådgivning

Vill du skapa din trädgård själv men har fastnat med någon del? Vet inte var du ska börja? Eller behöver hjälp med design av din trädgård?

Då kan vi börja med en rådgivning.

Önskas övervintrande hushumledrottningar…

Vi borrade hålen i 4 storlekar – ca 3,5mm, 5mm, 10mm och 16mm (16mm hål var tänkt för övervintrande hushumledrottningar. Det kanske hade räckt med ett eller två hål i den storleken!).

10mm hål mest populärt hittils

Den mest populär insektslägenhet med 10mm hål
Den mest populär insektslägenhet är den med stor utskjutande tak och 10mm hål.

Inbyggda tak inte lika populära

Insektslägenheten med inbyggd tak och 10mm hål
Insektslägenheten med 10mm och inbyggd tak blev inte lika populär. 2 olika sorters material har använts för att mura igen hålen – kan det vara 2 olika sorters bi?
Lite tydligare bild av det inbyggda taket
Lite tydligare bild av det inbyggda taket med 3,5mm hål men ingen invånare.

Man tager vad man haver

Insektslägenhet med 5mm hål och utskjutande tak
Den här lägenheten fick ett tak enligt principen ”man tager vad man haver”. Något hål har blivit bebott.

De i 3,5mm hål var först

Lyx bihotellet med 3,5mm hål fick de första invånare, men bara 2 flyttade in.
Lyx bihotellet med 3,5mm hål fick de första invånare, men bara 2 flyttade in.

Vilka var de?

När jag får lite mer tid vill jag gärna utforska vilka insekt det kan vara som har flyttat in – jag har bara sett de igenmurade hålen och inte själva bina. Detta skiljer sig från vår gammal insektshotell som finns på andra sidan av huset där man just nu ser mycket aktivitet från väggbina som verkar gilla detta hus.

Flera sätt att hjälpa biologisk mångfald i din trädgård

Det finns mycket annat du kan göra för att hjälpa biologisk mångfald – i inlägget biologisk mångfald i din trädgård finns information och förslag samt länkar och referenser för fördjupning i ämnet.

Missa inga blogginlägg!

Nicky English Trädgardsarkitekt

Hej!

Jag som skriver bloggen heter Nicky och är trädgårdsarkitekt. Jag är även utbildad i permakulturdesign och skogsträdgårdsodling. Vad roligt att du hittade hit!

På bloggen skriver jag om biologisk mångfald, ätbara perenner och skogsträdgårdar, jord och vatten och trädgårdsfilosofi.

Jag erbjuder rådgivning och mentorskap för dig som vill skapa trädgården själv men behöver stöd. Och jag erbjuder även trädgårdsdesigntjänster.

Prenumerera gärna på nyhetsbrevet! Det kommer en gång i månad med tips, inspiration, experiment och filosoferande om att skapa ett ätbart mångfaldsparadis. 

Välkommen!

Varma hälsningar
Nicky English.

Dela till dina vänner…

2 Kommentarer

 1. Lilou

  Så glad för dina blogginlägg! Dom är mycket inspirerande, delvis på grund av din nyfikenhet och ditt utforskande men även på grund av de ämnen du tar upp. Underbart! Har haft planer på att bygga ett insektshotell till min balkong och nu blir det utformat med tak och 10mm hål. Tack!

  Svara
  • Nicky English

   Hej Lilou,
   Tack för din kommentar. Vad glad jag bli!
   Måste erkänna att jag har börjat fundera på det här med hålstorlek till insektshotell. Trots att det var de 10mm stor hål som fick flest invånare hos mig, tycker jag att man läsa ofta om att det är de mindre hål som är bättre. T.ex i den länkade artikel från Rikare Trädgård nämner de hål upp till 7mm bara och att hål i inköpta insektshotell är ofta för stora. Kan vara dags för en uppdatering av mitt inlägg som är från 2019…
   Artikel från Rikare Trädgård: https://rikaretradgard.se/bihotell-det-har-ska-du-tanka-pa/
   Varma hälsningar
   Nicky

   Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Grubby Gardens Logo

Prenumerera

Få info om nya blogglinlägg varje månad.

Få info om nya blogglinlägg varje månad.

Tack för din prenumeration! Håll utkik i din brevlåda för en e-post från nicky@grubbygardens.se.