Anteckningar från säsongen i min trädgård och på kolonilotten – inklusive några tips som jag har snappat upp och tänker prova.
Någonstans nu i säsongen när hösten börjar närma sig och mindre tid går åt till att sköta och vattna grönsakerna, får jag lite ny energi att planera – kan vara någonting som har blivit för stort eller har inte nått sin rätta potential, att jag vill prova hur nya tips fungerar eller att jag vill helt enkelt fortsätta utveckla trädgården och lotten.
Innehållsförteckning
Beräknad läsningstid: 5 minuter
Sniglar
Galet många i år – mördarsniglar men även många leopardsniglar. Jag klipper bakom huvudet med sekatör och samlar upp dem i gamla brödpåsar som sedan slängs.
Observation – skador på squash för första gången och varför ger de sig på stickiga kronärtskockor?
En bädd OK – den med koppartejp runt. Från och med nästa vår kommer jag sätta koppartejp runt alla upphöjda bäddar.

Rådjur
Trots renoverat rådjursstaket (över 2m hög) på kolonilotten hoppade de fortfarande över framåt augusti. Jag får ge mig och försöka skydda enskilda växter och bäddar. Inte helt lätt när det gäller buskar – rådjur verkar ha en förkärlek för svartaronia, och hann till bären före mig i år. När det gäller växtbäddarna har tunna gardiner från Ikea fungerat relativ bra som en mer hållbar ersättning till fiberduk. Det är Teresia (tätare väv) och Lill (mer nätliknande väv) jag har provat. Teresia verkar tåligare och har tillräcklig tät väv för att hålla bort insekter men kanske höjer värmen? Lill är lite mer ömtålig och fungerar mot rådjur men inte mot insekter. De har dock lämnat liten rosenkvitten i fred – bra skörd i år!

Monster (i växtvärlden)
Stäppkål (Crambe cordifolia) var hårt ansatt av sniglarna på våren – började undra om den skulle orka växa till sig. Den orkade! Inga blommor i år men den har blivit gigantisk. Ska flyttas till lotten.

Åkervinda har tagit över från åkerfräken som ogräsfiende nummer ett på lotten. Läste att tagetes avger ett ämne som kan hjälpa till att hålla bl.a. åkervinda i schack. Ska prova på några bäddar nästa år (förutsatt att snigellösningen fungerar). Jag har för mig att jag läste att stäppkål också avsöndrar ett ämne som gör att andra växter inte trivs i närheten (som om inte utskuggning av de gigantiska bladen skulle räcka som avskräckningsmedel). Undrar om detta fungera mot åkervinda?
Boka en rådgivning
Vill du skapa din trädgård själv men har fastnat med någon del? Eller vet inte var du ska börja?
Min rådgivningstjänst finns för just dig.
Ledsna växter
För andra året i rad har dagliljorna i ett område i min trädgård börjat vissna i förtid. I år blommade de knappt heller. Jag börjar undra om de har fått en sjukdom. Jag kommer gräva upp dem och ersätta med annat på den platsen.
Överlevare
I år tycker jag att vissa växter, som klarade sig helt utan problem under den torra sommaren 2018, har fått problem med årets sensommartorka. Ett etablerat bestånd av waldsteinia började sloka i augusti men har nu återhämtat sig sedan vi fick lite regn. Mina sötrönnar har också visat att de inte gillade torkan. Men alla funkior som bor i torrskugga (eller torr halvskugga) har klarat sig utmärkt utan någon som helst stödbevattning. De flesta sorter har snigelskador i olika grad men blomsterfunkia ’Francee’ (Hosta Fortunei-gr) är tydligen inte så smakligt för sniglar. Jag misstänker att det kanske inte är en så bra ätsort för människor heller, av samma anledning, men vill du ha en tålig vitbrokig funkia för prydnad kan jag varmt rekommendera den.

Ska bort
Stor ormrot (Bistorta officinalis) ska nu tas bort. Den är väldigt fin på våren när den blommar, men sedan vissnar den ner på sommaren och jag tycker inte att de späda bladen som går att skörda en kort stund på våren är aptitliga nog som spenatväxt för att den ska få vara kvar i min lilla trädgård. Den kan också bre ut sig rejält på sina ställen och klassas som en potentiellt invasiv främmande art. Detta är inget stort problem där den växer hos mig, men det är en till anledning varför jag inte rekommendera denna växt. Eftersom den har klassningen som potentiellt invasiv kommer jag slänga växtdelerna i soporna istället för på komposten.
Vad har du för planer i trädgården?
Missa inga blogginlägg!

Hej!
Jag som skriver bloggen heter Nicky och är trädgårdsarkitekt och permakulturdesigner. Vad roligt att du hittade hit!
På bloggen skriver jag om biologisk mångfald, ätbara perenner och skogsträdgårdar, jord och vatten och så lite trädgårdsfilosofi.
Jag erbjuder coachningstjänster för dig som vill skapa trädgården själv men behöver stöd. Och så erbjuder jag även trädgårdsdesigntjänster.
Prenumerera gärna på nyhetsbrevet! Det kommer en gång i månad med tips, inspiration, experiment och filosoferande om att skapa ett ätbart mångfaldsparadis. Du får även en bonus PDF ”6 sätt att undvika blommig spenat och hålig sallad”.
Välkommen!
Varma hälsningar
Nicky English.
Tack för tipset om koppartejp. Vi har också haft galet många mördarsniglar i år (bor i Danmark). Vi hittade en och annan leopardsnigel också och var först glada eftersom vi har hört att de endast äter mördarsniglarnas ägg, men har sedan läst att de är lika förödande som mördarsniglarna. Klipper du alltså dem också? Mina planer är att plantera fler blommande växter (pollinerargodis) som blommar under juli månad åt den del av trädgården vi ser från köket och matrummet, eftersom vi insåg att den mest är grön i juli. Kanske blir det i år bara några fler Lykkefund eftersom vår nye lille 6 veckors babian:) tar mycket tid just nu. Älskar din blogg och din trädgårdsfilosofi!
Hej Sofia,
Tack för dina fina ord om bloggen. Vad glad jag bli!
Jag har from i år börjat klippa leoparsniglarna också. Jag har låtit de vara tidigare men efter några utflykter i trädgården med pannlamport insåg jag att jag har fått väldigt många sådana också. Dessutom i växthuset där de var ”själva” (dvs utan mördisar) och tog död på alla mina gurkplantor. En hel bädd av sommarsquash på lotten kalätades också och skador på kronärtskockorna. Jag har för mig att mördarsniglar har inte gett sig på sådana sticksiga saker tidigare….
Låter bra med Lykkefund för pollinerargodis. Det enda med honungsrosor är att de ser lite skräpigt ut ett tag när de har blommat över. Jag har själv valt att ta den konsekvensen och planterat en Lykkefund utan mitt köksfönster på framsidan…vill få någonting att täcka en pergola för att skugga huset på sommaren. Det går trögt än så länge…