dec 21, 2020 | Jord och vatten | 0 Kommentarer

Gör eget biokol

Vi har gjort eget biokol! Här berättar jag hur.

Beräknad läsningstid: 5 minuter

Läs ’Stefans lilla svarta’!

Steg ett i processen var att läsa ”Stefans lilla svarta – Bokashi, biokol & bakterier” av Stefan Sundström och Jeanette Andersson. Om du inte redan har läst den, gör det – även om du redan vet att biokol är bra och redan komposterar dina matrester med bokashi. I den här boken utökas möjligheterna!

Stefan Sundström berättar att man kan göra eget biokol genom att ta en plåtburk, göra ett eller flera hål i locket, fyll den med lämpligt trä-baserat material och stoppa in den i t.ex. din braskamin. Kände mig lite skeptiskt till att börja med – är det verkligen säkert med alla gaser, undrade jag. Och det här med att hitta en plåtburk var inte helt enkelt – tills min man kom på att vi hade en i förrådet med lite allmänt skrot i. Så vi fick till det, och det fungerade och det var det mest spännande jag har gjort på länge!

Fyll burken med jämnstora små träbitar

Braskaminen redo för biokoltillverkning
Braskamin redo.
Plåtburken fylldes med de rena spån- och hampaströrester från vår kanin (vi har sedan länge separerat rena spån från kiss-bajs-och-hö delen när vi tömmer toaletterna och eller buren). Plåtburken placerades i kaminen från början. I första försöket hade vi lite för mycket ved, så det här är försök två som väntar tills nästa gång vi eldar med lite mer lagom mängd ved.

Använd inte för mycket ved

Pyrolysen är igång
Pyrolysen har kommit igång. Nu har processen satt igång (det tog ett tag) och vi ser hur gaserna eldas upp. Locket på burken har slagit sig och det läcker gaser från under locket också, men det verkar inte ha haft någon negativ påverkan på resultatet. Här ser ni också att det är lite för mycket eld i kaminen.

Färdigt biokol är luktfritt

Färdig biokol
Resultatet. När man inspekterar resultatet ska man lukta på det. Biokolet ska vara luktfritt. Luktar det tjära ska den in i elden igen, enligt instruktionen. Det har blivit biokol av våra spån- och hampaströrester!

Ladda ditt biokol

Biokolet laddas med bokashivätska
Viktigt att du laddar biokolet med näring innan du använder det för jordförbättring, annars stjäl det näring från jorden. Detta är ett bra sätt att ta tillvara vätskan från bokashi-fermenteringen under vintern då vi annars inte kan använda allt. Alternativt fungerar urin bra. Tidigare har jag haft en hink med spån där jag har hällt bokashi-vätskan, men det här är mycket bättre – det luktar inte.

Ett steg närmare ett välfungerande kretslopp

Att tillverka även en så liten mängd biokol ger mig en sådan makt- och frihetskänsla – att ta en restprodukt och förvandla det till någonting som gör en insats både för klimatet och för jorden i min trädgård utan att behöva lämna tomten. Ett steg närmare ett riktigt välfungerande kretslopp!

Läs mer: Klimatsmart under ytan – om jord, kompost och kretslopp i trädgården

Du är kanske också intresserad i…

…ett inlägg där jag berättar hur jag fermenterar matrester med bokashi.

Missa inga blogginlägg!

Nicky English. Trädgårdsarkitekt och permakulturdesigner.

Hej!

Jag som skriver bloggen heter Nicky och är trädgårdsarkitekt och permakulturdesigner. Vad roligt att du hittade hit!

På bloggen skriver jag om biologisk mångfald, ätbara perenner och skogsträdgårdar, jord och vatten och så lite trädgårdsfilosofi.

Jag erbjuder coachningstjänster som är tänkt att hjälpa dig som vill göra mycket med att skapa trädgården själv men har fastnat med någon del. Eller vet inte var du ska börja. Och så erbjuder jag även olika trädgårdsdesigntjänster.

Prenumerera gärna på nyhetsbrevet! Den kommer en gång i månaden med info om alla blogginlägg samt andra nyheter och tips. Du anmäler dig genom att trycka på ”prenumerera” knappen längst till höger eller längst ner på din skärm, och fyller i formuläret med namn och epost-adress. Du får även en bonus PDF. Vad PDF:n handlar om kan du läsa om på bloggens introsida. Välkommen!

Varma hälsningar,
Nicky English

Dela till dina vänner…

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *