Flera funktioner i ett element ger hållbar trädgårdsdesign

En väninna till mig har byggt en smart skärm av ved som insynsskydd mot grannar som bor högre uppför slänten. Genom att borra hål i några av vedbitarna skapar hon dessutom en bra miljö för solitärbin. Du kan använda liknande idéer för trädgårdar med andra stiluttryck. Att integrera insektshotell eller faunadepåer i din trädgårds strukturella element på detta sätt hjälper dig skapa en mer hållbar trädgård.

Mångfald och resiliens

På sätt och vis kan vi tänka på mångfald och resiliens även med fasta konstruktioner – till exempel att ett element kan tillhandahålla flera funktioner, som i det här fallet med både insynsskydd och bihotell. Var kommer denna princip ifrån? Jo, det är en permakulturprincip.

Läs Permakultur – vad är det?

Jag tänker gärna så med mina trädgårdsdesignprojekt – det gör mig mer kreativ, tycker jag. I det här inlägget ligger fokus på olika sätt att integrera insektshotell i trädgården.

Enkel vedskärm med hål till insekterna

Enkel vedskärm med hål till insekter
Enkel vedskärm med hål till insekter

Det här insynsskyddet av ved har funnits i ett antal år. Med tiden har veden fått en fin patina som passar perfekt i skärgårdsmiljön. Stockarna hålls på plats genom att linda en tvättlina runt varannan stock. Insekter kommer till död ved av sig själva, men några hål borrade i stockarna gör det till en bra boplats för solitärbina.

Ram till vedskärm kombinerad med insektshotell.

Ram till vedskärm kombinerad med insektshotell. Idéskiss
Ram till vedskärm kombinerad med insektshotell. Idéskiss

I en mer modern trädgård med en lite striktare stil skulle du kunna använda samma princip fast med en annan inramning. Kanske en ställning bredvid eldstaden, där du använder några sektioner för vedförvaring och några till insektshotell, genom att borra i stockarna. Vissa sektioner skulle kunna vara tomma eller kanske husera en kruka eller ett insektsbad. På så sätt får du även ett ganska luftigt insynsskydd.

Rosenbåge kombinerad med insektshotell

Rosenbåge kombinerad med insektshotell. Idéskiss
Rosenbåge kombinerad med insektshotell. Idéskiss

Kanske hänga några vedbitar på rosenbågen?

Andra idéer för insektshotell

Insektshotell kan även integreras i staket eller spaljéer.

Fler exempel av insektshotell hittar du här (enkla insektslägenheter integrerad i en spaljé) och här (insektshotell för solitärbin, deluxe modell).

Solitärbin i insektshotell i juni

Det är så roligt när insektsboenden kommer till nytta. Egentligen kan en ram i vilken form som helst fyllas med buntar av torkade hallonstänglar, fläderkvistar, vass eller bamburör. Som alltid se till att det finns ett stopp i ena änden.

Flera sätt att hjälpa biologisk mångfald i din trädgård

Det finns mycket annat du kan göra för att hjälpa biologisk mångfald – i inlägget biologisk mångfald i din trädgård finns information och förslag samt länkar och referenser för fördjupning i ämnet.

Missa inga blogginlägg!

Nicky English. Trädgårdsarkitekt och permakulturdesigner.

Hej!

Jag som skriver bloggen heter Nicky och är trädgårdsarkitekt och permakulturdesigner. Vad roligt att du hittade hit!

På bloggen skriver jag om biologisk mångfald, ätbara perenner och skogsträdgårdar, jord och vatten och så lite trädgårdsfilosofi.

Jag erbjuder coachningstjänster som är tänkt att hjälpa dig som vill göra mycket med att skapa trädgården själv men har fastnat med någon del. Eller vet inte var du ska börja. Och så erbjuder jag även olika trädgårdsdesigntjänster.

Prenumerera gärna på nyhetsbrevet! Den kommer en gång i månaden med info om alla blogginlägg samt andra nyheter och tips. Du anmäler dig genom att trycka på ”prenumerera” knappen längst till höger eller längst ner på din skärm, och fyller i formuläret med namn och epost-adress. Du får även en bonus PDF. Vad PDF:n handlar om kan du läsa om på bloggens introsida.

Välkommen!

Varma hälsningar
Nicky English.

Dela till dina vänner…

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *