Foto från en skogspromenad då jag tittade mest neråt. Samt fakta och filosoferande kring mossa.
En studie 2012 kom fram till att alger, lavar och mossor tar upp ca 14 miljarder ton koldioxid och fixerar ca 50 miljoner ton kväve från atmosfären per år [1]. Detta lät som en utomordentlig bra anledning att anlägga en mossträdgård. Tills jag läste ett avsnitt i en bok om mossa. Denna bok helt ogenerat berättade att man förbereder ytan för en blivande mossträdgård genom att behandla med herbicid. Aldrig i livet!
Det kan inte vara att alla dessa vackra japanska mossträdgårdar har förberetts genom att först hälla på ogräsmedel – är det inte en tusenårig tradition? Istället säger jag att det är tusen gånger vackrare att det sticker upp ett och annat grässtrå i mossan som har kommit till av sig själv i din mossmatta. Hellre det än att det ska se ”perfekt” ut på grund av gifter. Kanske kan mossan få sällskap av lite ormbunkar, så syns inte grässtråna. Titta istället på hur påfallande vackert det är i en skog. Där klär mossa, lav och alger allt – marken, stenar, död ved och träd. Och mossan blandas med ormbunkar, gräs och fallna löv. I en sådan skog har du någonting som är värt att försöka efterlikna. Men aldrig genom att använda gift.


















Missa inga blogginlägg!

Hej!
Jag som skriver bloggen heter Nicky och är trädgårdsarkitekt och permakulturdesigner. Vad roligt att du hittade hit!
På bloggen skriver jag om biologisk mångfald, ätbara perenner och skogsträdgårdar, jord och vatten och så lite trädgårdsfilosofi.
Jag erbjuder coachningstjänster för dig som vill skapa trädgården själv men behöver stöd. Och så erbjuder jag även trädgårdsdesigntjänster.
Prenumerera gärna på nyhetsbrevet! Det kommer en gång i månad med tips, inspiration, experiment och filosoferande om att skapa ett ätbart mångfaldsparadis. Du får även en bonus PDF ”6 sätt att undvika blommig spenat och hålig sallad”.
Välkommen!
Varma hälsningar
Nicky English.
Referenser
[1] Artikel från 2012 phys.org om en studie som har kommit fram till att ” Algae, lichens, and mosses take up huge amounts of carbon dioxide and nitrogen from atmosphere”. Länk till ursprunglig studien finns också.
0 kommentarer