Ett enkelt insektshotell

Den bästa tiden att plantera ett träd var 20 år sedan. Den näst bästa tiden är nu. Lite så är det med insektshotell också, tänker jag. Alla insekter må väl ha redan lagt sina ägg i år, men det kommer en vår nästa år också och till dess har våra nybyggda insektslägenheter även hunnit torka och vädras lite.

Beräknad läsningstid: 5 minuter

Omdesign

Vanligtvis är det jag som drömmer upp konstruktionsprojekt i trädgården och min man Robert som finslipar designen och gör jobbet. Den här gången var det en hel omdesign som gällde, då min ursprungsidé inte blev snygg.

Det jag var utefter var att fästa små insektshotell lite här och var på ett armeringsnät som vi har i skyddat söderläge där jag håller på att spaljera ett svartmullbärsträd och en svartaronia och där även björnbär klättrar. Så småningom kommer dessa insektshotell att titta fram genom bladen. Med den här modellen får de små hotellen ingen utskjutande tak som regnskydd och det finns dessutom inget nät framför som skydd från fåglar, så det blir mer som att bara borra hål i död ved.

Ursprungsplanen var att binda fast 4 bitar av smala grenar i armeringsnätet. Detta blev varken snyggt eller särskilt stadigt och är dessutom beroende av regelbundet underhåll då snörena antagligen kommer att ruttna efter ett par år. Men Robert hade en genialisk idé.

Så här gjorde vi ett enkelt insektshotell…

Instruktion:

  • Ta en någorlunda rak bit av ved, ca 10 cm i diameter och ca 25 cm lång.
  • Skär ett kryss i ena änden ca 9cm djup. Robert använde motorsåg och då behövde vi bara fila lite för att få den att passa armeringsnätet
    Gör en ca 9cm djup kryss i ena änden
  • I andra änden borra några hål minst 10 cm djupa (men borra inte rakt igenom). Förslagsvis samla hål av samma diameter på samma grenbit eftersom många arter tydligen gillar att ha artfränder bredvid sig. Variera gärna hålstorleken mellan de olika små hotellen för att locka flera arter.
    Borra hål i andra änden
  • När du sedan träder grenbitarna på armeringsnätet sitter de någorlunda stadigt ändå, men jag använde även lite naturrep för att vara på den säkra sidan.
    En insektslägenhet är på plats

Hålets riktning och storlek

I ref [2] står det att det egentligen är bättre att borra hål genom barken och genom årsringarna hellre än parallellt med dem, men att man ändå får invånare när man borrar åt det hållet som vi gjorde. Det är dessutom bättre att borra i torrved än i färsk. Vi hade både och, men inte tillräckligt av någon. Det var också pilligare att få till någorlunda släta hål i den färska veden, men min inställning är att veden torkar snabbare med hål än utan och nu när vi har allt på plats är det större chans att en insekt väljer en boplats här så småningom.

I både ref [1] och [2] finns fina tabeller med information om vilka hålstorlekar som passar till olika insekter. Åsikterna går lite isär men det kanske tyder på att det inte är en exakt vetenskap och att det viktiga är att ha lite variation. Begränsningen är kanske snarare vilka borrar man har hemma som är tillräckligt långa. Vi valde att göra hål som var 16 mm (här kan tydligen hushumlan välja att övervintra), 10 mm, 5 mm och ca 3,5 mm.

Nu väntar vi med spänning för att se om någon väljer att flytta in.

Läs Inflyttning i bihotellen där du även ser när dessa enkla insektshotell fick tak.

Läs Insektshotell i lyxmodell

Boka en rådgivning

Vill du skapa din trädgård själv men har fastnat med någon del? Eller vet inte var du ska börja?

Min rådgivningstjänst finns för just dig.

En not om placering av buskar med svarta bär

Sist borde jag även nämna att det har sina nackdelar att plantera buskar och träd som ger svarta bär alldeles intill där bilen står hela sommaren, men eftersom skyddat söderläge endast finns på ett ställe på vår tomt, får bilen klara sig.

Flera sätt att hjälpa biologisk mångfald i din trädgård

Det finns mycket annat du kan göra för att hjälpa biologisk mångfald – i inlägget biologisk mångfald i din trädgård finns information och förslag samt länkar och referenser för fördjupning i ämnet.

Missa inga blogginlägg!

Nicky English Trädgardsarkitekt

Hej!

Jag som skriver bloggen heter Nicky och är trädgårdsarkitekt och permakulturdesigner. Vad roligt att du hittade hit!

På bloggen skriver jag om biologisk mångfald, ätbara perenner och skogsträdgårdar, jord och vatten och så lite trädgårdsfilosofi.

Jag erbjuder coachningstjänster för dig som vill skapa trädgården själv men behöver stöd. Och så erbjuder jag även trädgårdsdesigntjänster.

Prenumerera gärna på nyhetsbrevet! Det kommer en gång i månad med tips, inspiration, experiment och filosoferande om att skapa ett ätbart mångfaldsparadis. Du får även en bonus PDF ”6 sätt att undvika blommig spenat och hålig sallad”. 

Välkommen!

Varma hälsningar
Nicky English.

Referenser och bra källor för fördjupning

[1] Philipp Weiss & Annevi Sjöberg ”Skogsträdgården Odla ätbart överallt”

[2] Christina Winter ”Trädgårdsmyller Insekterna som hjälper dig att odla”

Dela till dina vänner…

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Grubby Gardens Logo

Prenumerera

Få info om nya blogglinlägg varje månad.

Få info om nya blogglinlägg varje månad.

Tack för din prenumeration! Håll utkik i din brevlåda för en e-post från nicky@grubbygardens.se.