Blåbärstry är en väldigt bra insekts- och människoväxt. Den kallas ibland även bärtry och har det vetenskapliga namnet Lonicera caerulea var. kamtschatica. Den blommar tidigt på våren med nektarrika blommor som är viktiga för tidigvaknande humledrottningar. Blåbärstry producerar sedan ätliga bär som liknar avlånga blåbär i färg och smak och som mognar ungefär samtidigt som jordgubbar.
Innehållsförteckning
Beräknad läsningstid: 4 minuter

Mångfald är viktigt både för insekterna och oss själva
Att ha en kombination av fruktträd och bärbuskar i trädgården med olika blomningstid och därmed fruktsättningstid är inte bara bra för insekterna, det sprider riskerna och skördearbetet för oss människor också. Med risker menar jag framförallt risken att alla blommor förstörs av en sen frost. Men med en mångfald av bärbuskar och fruktträd sprider du även risken att till exempel ett insektsangrepp förstör alla olika sorters frukt.

Odling av blåbärstry
Blåbärstry är tuff och klarar sträng kyla. Det den kan ha problem med är växlande temperaturer tidigt på våren. Enligt min bibel [1] är de kanadensiska sorterna därför att föredra framför de ryska sorterna i mellersta och södra Sverige. Den har inga större krav på jord utan klarar både väldränerad och fuktighetshållande jord. Den har inte heller samma krav att växa i surjord som blåbär har, även om den inte har någonting emot en lite surare jord.
De olika sorterna av blåbärstry varierar en del i höjd och växtsätt. Det finns en e-planta av blåbärstry, sorten ’Anja’, som har tagits fram för sitt enhetliga växsätt hellre än bärproduktion. Den är dock delvis fertil så om du till exempel vill ha en fin inramning till din köksträdgård men inte har möjlighet att ta hand om stora mängder bär så kan ’Anja’ vara ett bra val.
Vill du däremot ha bra bärproduktion bör du plantera två eller flera sorter av blåbärstry som pollinerar varandra. Blomqvists plantskola [2] har många sorters blåbärstry och ger även bra information om vilka sorter som passar ihop.
Dessvärre planterade jag mina tre buskar innan jag lärde mig att det är bra att komma ihåg sortnamnen. Jag vet att jag har tre kanadensiska sorter och jag tror de är ‘Aurora’, ‘Borealis’ och ‘Honey Bee’. En av dessa buskar fick någon slags svampangrepp (tror jag) under 2020 då bladen blev mörkbrun. Jag klippte ner den helt, men den växte tillbaka under 2021 utan någon tecken på sjukdom. Det återstår att se om den får frukt igen 2022.
Blåbärstry bör inte förväxlas med sin oätliga kusin blåtry, Lonicera caerulea.

Boka en rådgivning
Vill du skapa din trädgård själv men har fastnat med någon del? Eller vet inte var du ska börja?
Min rådgivningstjänst finns för just dig.
Skörd av blåbärstry
Bären på blåbärstry mognar successivt i omgångar ungefär samtidigt som jordgubbar. Det vill säga runt midsommar. Låta de gärna mogna lite till efter de först blir blå för att få sötare bär. Bären har en ganska fast konsistens så är lätta att skörda.
Läs Frukt och bär inventering för att se vilka andra fruktträd och bärbuskar jag odlar i min skogsträdgård.
Vill du satsa mer på fleråriga ätbara växter och på att arbeta med naturen istället för emot den, är skogsträdgårdsodling kanske det du är ute efter.
Läs Skogsträdgård – ditt ätbara mångfaldsparadis
Missa inga blogginlägg!

Hej!
Jag som skriver bloggen heter Nicky och är trädgårdsarkitekt och permakulturdesigner. Vad roligt att du hittade hit!
På bloggen skriver jag om biologisk mångfald, ätbara perenner och skogsträdgårdar, jord och vatten och så lite trädgårdsfilosofi.
Jag erbjuder coachningstjänster för dig som vill skapa trädgården själv men behöver stöd. Och så erbjuder jag även trädgårdsdesigntjänster.
Prenumerera gärna på nyhetsbrevet! Det kommer en gång i månad med tips, inspiration, experiment och filosoferande om att skapa ett ätbart mångfaldsparadis. Du får även en bonus PDF ”6 sätt att undvika blommig spenat och hålig sallad”.
Välkommen!
Varma hälsningar
Nicky English.
Referenser
[1] ”Skogsträdgården Odla ätbart överallt”, Philipp Weiss & Annevi Sjöberg
[2] Blomqvists plantskola http://www.blomqvistintaimisto.com
0 kommentarer