Även ätbara växter kan vara fina på hösten. Här kommer en bildsamling från oktober 2018 som visar vilka fina höstfärger du kan få även om du satsar på många ätbara växter. Det var väldigt lätt att hitta fina höstfägring och även blommar som höll sig mycket längre än vanligt eftersom det var en så varm och solig oktober – vi får försöka hålla den färgsprakande bilden kvar på näthinnan under vintern!
Innehållsförteckning
Beräknad läsningstid: 7 minuter
Svart mullbär får gula höstfärger

Vi börjar med ett blad. Denna blad tillhör min spaljerade (och ännu ganska liten) svart mullbär (Morus nigra) vars gula höstblad lyser fint mot grannens vildvin.
Svartaronias blad blir röda på hösten

Granne med svart mullbären är en till experiment – att spaljera en svartaronia (Aronia melanocarpa). Vilken fin röd färg bladen har fått i år!
Rönn

I min trädgård har jag två väldigt unga sötrönn som får inte riktigt lika sprakande höstfärger som de vanliga rönnarna (Sorbus aucuparia) som du ser på bilden. Jag läste nyligen om ett knep man kan använder om man har problem med rönnbärsmal i sin äppelodling. Det kan nämligenhjälpa att plantera inte bara vanligt rönn i närheten, men också olika prydnadsrönn och aplar som fångstträd. Ju mer pålitliga blomningen på rönnen är, ju mindre problem man får med rönnbärsmal på äppelträd. Info om rönnbärsmal från Jordbruksverket
Vilket incitament att plantera alla möjliga vackra buskar och träd som du kan då klassificera som nyttoväxter! Och som får så vackra höstfärger.
Mina två sötrönnar är x Sorbaronia fallax ’Burka’ och x Crataegosorbus mitschurinii ’Granatnaja’.
Boka en rådgivning
Vill du skapa din trädgård själv men har fastnat med någon del? Eller vet inte var du ska börja?
Min rådgivningstjänst finns för just dig.
Minikiwi

Han- och hon-plantorna på mina minikiwi (Actinidia Minikiwi-Gruppen)hade helt olika beteende och färger under hösten. Hanplantan fick mörkröda blad på en gång medan honplantans blad sakta blev mer och mer gulstrimmiga med bara en antydan till rodnad i bladspetsarna.
Läs Växtporträtt av minikiwi – en dold delikatess
Koreansk silverbuske – bären blir en del av höstfägringen

Bladen på mina koreanska silverbuskar (Elaeagnus umbellata) förblir silvriggröna ända tills de ramlar av. Men bären mognar så pass sent att de i sig är en del av höstfägringen.
Häggmispel

På bilden ser du höstfärgerna på häggmispel (Amelanchier spicata). I min trädgård har jag bärhäggmispel (Amelanchier alnifolia), men just den planta står lite för skuggigt för att få riktigt fina höstfärger.
Hybridblåbär

Den djupröd höstfärgen på hybridblåbären (Vaccinium Angustifolium-Gruppen)var ovanligt vacker.
Kärleksörtens blommor skapar höstfägring

Mina kärleksört (Hylotelephium telephium, troligen sorter ’Herbstfreude’) fick en djupare färg.
Läs Kärleksört – växten som har allt?
Ätbara perenner ger oss fina höstfärger på flera olika sätt

Flera blommor blommade över ovanligt tidigt 2018 och blommade sedan om efter att de var nerklippta. Mina myskmalvor (Malva moschata) var väldigt fina i andra blomningen.

Stor ormrot (Bistorta officinalis) följde sitt vanligt levnadsmönster genom att blomma på våren, vila på sommaren och sedan komma igång igen. Nu står några lite rufsiga blommor kvar ända in i oktober. Stor ormrot är dessvärre inte en ätbara perenn jag rekommenderar. En planta har jag numera flyttat ner till lotten i det man kan kalla för vetenskapligt syfte. Resten har jag kasserat. Läs mer om varför jag inte rekommenderar stor ormrot.

Vissa funkia sorter, dock inte alla, få en sprakande gul färg på hösten.

Fjällsyra, som blommade över för ett tag sedan, får fina fröställningar i vit med rosa kant framåt hösten.
Läs Fjällsyra – syrligt salladsblad med lång säsong

Mitt försök att direktså en örtskikt av olika violer och klockor på en ny plantering var inte så lyckad. Men en viol överlevde sniglarna och den blommade fint i oktober tillsammans med lite självsådda lejongap (lejongap är inte ätbart vad jag vet, den råkar bara vara med på bilden).
Mer läsning
Läs Ätbara perenner i din trädgård för information om många andra ätbara perenner samt odlings- och planeringstips.
Vill du satsa på fleråriga ätbara växter och att arbeta med naturen istället för emot den, är skogsträdgårdsodling kanske det du är ute efter.
Läs Skogsträdgård – ditt ätbara mångfaldsparadis
Missa inga blogginlägg!

Hej!
Jag som skriver bloggen heter Nicky och är trädgårdsarkitekt och permakulturdesigner. Vad roligt att du hittade hit!
På bloggen skriver jag om biologisk mångfald, ätbara perenner och skogsträdgårdar, jord och vatten och så lite trädgårdsfilosofi.
Jag erbjuder coachningstjänster för dig som vill skapa trädgården själv men behöver stöd. Och så erbjuder jag även trädgårdsdesigntjänster.
Prenumerera gärna på nyhetsbrevet! Det kommer en gång i månad med tips, inspiration, experiment och filosoferande om att skapa ett ätbart mångfaldsparadis. Du får även en bonus PDF ”6 sätt att undvika blommig spenat och hålig sallad”.
Välkommen!
Varma hälsningar
Nicky English.
Du borde bli fotograf…. oxå?!! Vackra och berättande bilder??! Häggmispel är en av Hans favoriter! Vi ”har-hade” en stor och vacker på vår tomt!!!
Tack vad snäll du är 🙂