Alternativ till gräsmatta

Varför är det bra att titta på alternativ till gräsmatta? Minns du sommaren 2018 när alla gräsmattor blev bruna i torkan?

Inte så roligt.

Visst blev de relativt snabbt gröna igen när regnet kom? Men det var flera månader av brunt som vi fick stå ut med.

En hårdklippt gräsmatta har lika lite biologisk mångfald som betong eller asfalt. Men fick du också blommor som växte upp under den tiden du inte klippte gräsmattan? Naturen kom snabbt igång för att fylla tomrummet, såsom naturen brukar göra.

Som lekyta eller som stor yta som ska tåla en del tramp håller jag med om att gräs är oslagbart. I det här inlägget vill jag öppna möjligheterna för alternativ till klippt gräsmatta på områden där det inte finns så mycket tramp. Alternativ till gräsmatta som är både mer torktåliga och som gynnar biologisk mångfald.

Beräknad läsningstid: 10 minuter

Vilda blommor växte upp i gräsmattan under torkan
Vilda blommor växte upp i gräsmattan under torkan

Klipp inte gräset så kort

Inte så mycket av en alternativ till gräsmatta utan snarare en alternativ till en kortklippt, hårt tuktade gräsmatta.

Höst 2019 var jag på en föreläsning av den fantastiske Bosse Rappne. Han tycker att golfbaneidealen har haft en negativ inverkan på villaträdgårdar. När det gäller gräs så är rötterna ungefär lika långa som själva gräset. Klipper du gräset kort så blir rötterna mer grunda och mer känsliga för torka. Det vill säga att en gräsmatta som du håller vid 5cm är mer torktålig än en gräsmatta som du klipper ner till 2-3cm. Den är nog dessutom mer tramptålig och mår i allmänhet bättre.

Om du råkar ha andra växter i din gräsmatta så kanske det även finns lite mer chans att några av dessa blommar om du håller gräset aningen högre. Varje blomma är en vinst för biologisk mångfald!

Perenner på nära håll där du inte trampar så mycket

Sanningen är att en perennrabatt kräver mindre skötsel än samma yta av gräsmatta som du klipper, luckrar, gödslar, toppdressar osv.

Med perenner klipper man ner vissna delar på våren och lägger på lite gödsel vid behov.

Det återkommande jobbet med perenner är ogräsrensning. Vissa perenner är bättre än andra på att hålla bort ogräs. Då gäller det att välja växter som passar till platsens förutsättningar och att plantera dem tillräckligt tätt. Mattbildande marktäckare är ett bra val om du vill ha ett enhetligt utseende och relativt låga växter. Men stora sjok av högre perenner eller låga buskar kan också vara fina på rätt plats.

I många fall kan perenner passa bättre på en plats än gräs, som till exempel under stora träd där gräsmatta sällan trivs. Vissa marktäckare tål även lite tramp, men vad jag vet finns det inga som tål lika mycket tramp som gräs.

Har du ett område där du bara går på en begränsad del av ytan? Där gräs inte trivs? Eller där det är pilligt att klippa gräset? Fundera i så fall på om inte dessa platser skulle kunna bli snyggare, mer torktåliga och bättre för biologisk mångfald om du ersätter gräset med marktäckare eller andra perenner. Du kanske kan även lägga till en eller annan stegsten eller en gång.

Läs mer om marktäckande perenner…

Marktäckare som alternativ till gräsmatta där du inte går så mycket - här backtimjan, Thymus serpyllum.
Thymus serpyllum, backtimjan är väldigt torktålig. Dock är den inte världsbäst på att hålla emot ogräs. Bäst chans har den om den får växa i mager, torr jord.
Marktäckare som alternativ till gräsmatta där du inte går så mycket - här Hedera helix Grafik E, murgröna. Murgröna måste inte klättra utan kan även användas som marktäckare.
Hedera helix Grafik E, murgröna. Murgröna måste inte klättra utan kan även användas som marktäckare. Sorten Grafik E är en väldigt bra marktäckande sort.

Äng

Som alternativ till gräsmatta är det allra bästa för biologisk mångfald att bara låta en del av trädgården bli lite vild. Eller skapa en äng. Du kan ändå få ängen att se vårdat ut genom att till exempel jobba med tydliga former eller anlägga en kant till det vilda området.

På stora ytor eller slänter som inte får så mycket besök, passar det oftast utmärkt att anlägga en äng. Om jorden redan är mager och torr och gräset växer sparsamt har du mycket bättre förutsättningar för en äng än en gräsmatta. Men det finns ängsväxter som passar även fuktigare jord. Det finns två tillvägagångssätt:

1)        Prova att släppa upp det som finns i jorden; se hur den utvecklas; komplettera eventuellt med plantor, lökar eller fröer så småningom.

2)        Rensa bort gräset, luckra lite, och så en ängsblandning.

Viktig för en äng är att blommorna måste få chans att fröa av sig och jorden måste förbli mager. Därför ska du slå ängen en gång varje år mot slutet av sommaren. Du lämnar även materialet kvar i några dagar för att fröa av sig. Sedan behöver du samla upp och ta bort materialet. Detta gör du så att marken förblir mager.

För ett mer djupgående inlägg om ängar läs Äng istället för gräsmatta – och allt däremellan

Boka en rådgivning

Vill du skapa din trädgård själv men har fastnat med någon del? Vet inte var du ska börja? Eller behöver hjälp med design av din trädgård?

Då kan vi börja med en rådgivning.

Gobeläng gräsmatta

Ett annat alternativ till gräsmatta är en blomstrande gobeläng (engelska Tapestry lawn) eller örtgräsmatta. Då utesluter du gräset helt och istället planterar många olika sorter av låga örter för att ersätta gräsmattan.

Tanken är att man kan gå på denna gobeläng, även om det inte lämpar sig för fotboll eller tung fottrafik. Det är även bra att blanda inhemska växter i din gobeläng. Växterna som passar bäst till en gobeläng är sådana som har en bladrosett längst ner.

Du klipper din gobeläng några gånger per säsong och tar bort all växtklipp. Med andra ord behöver du försöka hålla jorden näringsfattig på samma sätt som med en äng. Detta gör du så att inte gräs gynnas på bekostnad av örterna.

Läs mer om blomstrande gobeläng…

Summering

Om du sparar tid genom att ersätta delar av gräsmattan beror självklart på hur mycket arbete du lägger ner på din gräsmatta. Men vinsterna för biologisk mångfald är stora. Med rätt val av växter kommer en äng eller ett hav av marktäckande perenner att hålla sig frodig mycket längre under perioder av torka. Detta jämfört med en hårdklippt gräsmatta.

Det finns mycket annat du kan göra för att hjälpa biologisk mångfald – i inlägget biologisk mångfald i din trädgård finns information och förslag samt länkar och referenser för fördjupning i ämnet.

Missa inga blogginlägg!

Nicky English Trädgardsarkitekt

Hej!

Jag som skriver bloggen heter Nicky och är trädgårdsarkitekt. Jag är även utbildad i permakulturdesign och skogsträdgårdsodling. Vad roligt att du hittade hit!

På bloggen skriver jag om biologisk mångfald, ätbara perenner och skogsträdgårdar, jord och vatten och trädgårdsfilosofi.

Jag erbjuder rådgivning och mentorskap för dig som vill skapa trädgården själv men behöver stöd. Och jag erbjuder även trädgårdsdesigntjänster.

Prenumerera gärna på nyhetsbrevet! Det kommer en gång i månad med tips, inspiration, experiment och filosoferande om att skapa ett ätbart mångfaldsparadis. 

Välkommen!

Varma hälsningar
Nicky English.

Referenser

SLU har utfört ett projekt ”Towards sustainable lawns” där det finns mycket värdeful information och inspiration:

[1] Dokument med växtlistor för blomstrande gobeläng, stiliserad löväng och ängsmatta med picnic-bänk

[2] En handbok Alternativ till gräsmatta i Sverige från teori till praktik

Dela till dina vänner…

4 Kommentarer

 1. Solweig Carsbo Gustafsson

  Tack Nicky för bra information och tips på alternativ till gräsmatta. Tror du det fungerar att blanda kattfot med t ex krypmurgröna? Eller kväver murgrönan allt?

  Svara
  • Nicky English

   Hej Solweig,
   Vad roligt att du tyckte det var bra info. Jag tror att problemet är snarare så att murgröna och kattfot har lite olika krav på tillvaron. Murgröna vill gärna ha lite mer fukt och därför hittas oftast i halv-full skugga. Den på bilden i inlägget var under ganska stora träd. Däremot skulle murgröna kunna fungera på din skuggsida. En krypande och väldigt fin växt som skulle fungera bra tillsammans med kattfot i torr sol är sandkörsbär, Prunus pumila Depressa E (E betyder att den är en E-planta dvs valt ut särskilt som bra för svenska förhållanden). Den kryper men blir inte bredare än ca 1m så du skulle kunna placera ut dem lite glesare över ytan i kombination med kattfot och ev. trampstenar. Den får vita blommor och sedan väldigt fin röd höstfärg.

   Svara
 2. Lena Jacobson

  Vad heter den vackra blå blomman på första bilden? Såg sådana idag i dikesrenen på en skogsväg i norra Värmland.

  Svara
  • Nicky English

   Hej Lena, Jag är inte riktigt säker, men undrar om det skulle kunna vara ängsklocka?
   Varma hälsingar
   Nicky

   Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Grubby Gardens Logo

Prenumerera

Få info om nya blogglinlägg varje månad.

Få info om nya blogglinlägg varje månad.

Tack för din prenumeration! Håll utkik i din brevlåda för en e-post från nicky@grubbygardens.se.