Hösten 2017 bestämde jag mig för att börja en provodling av alla alliumsorter som jag kunde få tag på och som också skulle vara goda att äta. I september 2018 skrev jag ett inlägg om deras första säsong – med fokus på utseende och växtkraft. Tanken var att skriva mer om smaken året därpå men vips så hann det bli juni 2020. Nu fick jag en fråga om hur de smakade från en av mina läsare, vilket inspirerad mig att ta tag i saken. Dock är juni lite för sent för flera sorter då de redan har börjat blomma. Här kommer en rapport om en smaktest av 5 sorters Allium samt en lägesrapport om hur de olika sorter har växt till sig eller tynat bort just på den platsen i min trädgård.
Innehållsförteckning
- Smaktestet
- Vad sa panelen?
- Växtkraft
- Allium aflatunense ’Purple Sensation’, Kirgislök
- Allium cernuum, Prärielök
- Allium caeruleum, Azurlök
- Allium moly
- Allium neapolitanum, Neapellök
- Allium oreophilum, Berglök
- Allium roseum, Kvicklök
- Allium scorodoprasum, skogslök
- Allium senescens, kantlök
- Allium sphaerocephalon, Klotlök
- Allium stipitatum ’Violet Beauty’, Skägglök
- Allium ursinum, Ramslök
- Allium vineale ’Hair’
- Kloka ord angående ätbara perenner
Beräknad läsningstid: 9 minuter
Smaktestet

Smaktestspanelen bestod av min man och min dotter. Bladlöken plockades och smakades på nationaldagen 6 juni. Som första bladlök fick de smaka på gräslök – jag tänker att de flesta har en uppfattning om hur gräslök smakar – så de kunde beskriva första löken i relation till den.
I sann smakprovsanda märktes varje smakprov med ett nummer. Det hade nog inte gjort någon skillnad om de hade fått namnet på löken eftersom ingen i min panel är så väldigt insatt i ämnet.
Sedan kan man fråga sig hur smakar gräs egentligen – panelen frågade sig samma sak, men stod på sig med sina beskrivningar!
Vad sa panelen?
Gräslök – för att ge en inblick i panelens smaklökar
M(Man): Smakar som gräs. Mild
D(Dotter): En blandning av gräs och lök!
1. Prärielök, Allium Cernuum
M: Smakar väldigt mycket som gräslök.
D: Lite segare och mer motstånd än gräslök men inte trådig. Mild, mindre gräslik.
2. Guldlök, Allium Moly
M: Smakar mer som vitlök. Guldlök visade sig vara mannens favorit.
D: Samma konsistens som 1 (prärielök) men starkare smak. Man får en eftersmak
3. Kantlök, Allium senescens
M: Lite crispigare, väldigt mild – nästan ingen smak.
D: Får lite smak när man tuggar, men väldigt mild. Skulle behövas hackas fint för att få ut smaken.
4. Klotlök, Allium sphaerocephalon
M: Krispig, inte så mycket löksmak.
D: Lite trådigt, smakar nästan som grön paprika, krispigare, inte så lökig, lite sötma.
5. Piplök, Allium fistulosum
M: Lite söt och besk, löksmak, lite fart i den.
D: Stark löksmak, som att tugga på papper.
Boka en rådgivning
Vill du skapa din trädgård själv men har fastnat med någon del? Eller vet inte var du ska börja?
Min rådgivningstjänst finns för just dig.
Växtkraft
Här kommer en rapport om hur de olika Allium har växt hos just mig. Jag måste erkänna att jag inte har läst på om hur man ska gödsla de olika Allium-sorterna – hela trädgården har fått långtidsverkande ekonäring på våren. För mig är det inte intressant att odla växter som måste daltas med – mina provodlingar är till för att upptäcka nya säkra kort som jag kan rekommendera till mina kunder.
Jag inkluderar foto för att påminna om hur lökarna ser ut – alla bilder tagna 2018.
Allium aflatunense ’Purple Sensation’, Kirgislök

Väldigt starkväxande och frösår sig väldigt mycket. Ogräsvarning
Allium cernuum, Prärielök

Står kvar och växer bra. Ingen märkbar ökning i beståndet.
Allium caeruleum, Azurlök

Blommade 2018 (säsongen efter plantering) men har inte kommit tillbaka igen. Värt att notera är att flera av sorterna som planterats i just den delen av rabatten har inte visat någon vidare växtkraft
Allium moly

Står kvar och växer bra. Ingen märkbar ökning i beståndet. Ska trivas i fuktigare miljö men verkar växa bra trots att växtplatsen inte har varit särskilt fuktig.
Allium neapolitanum, Neapellök

Klen. Här kan jag skriva exakt samma sak som första säsongen – några klena blad och en blomma.
Allium oreophilum, Berglök

Tyvärr har berglök inte visat någon vidare uthållighet hos mig. Jag är väldigt besviken, för jag tyckte den var oerhört vacker.
Allium roseum, Kvicklök

Klen. Några blad och någon blomma har återkommit
Allium scorodoprasum, skogslök

Skogslök har jag haft i min trädgård en längre tid. Jag har rena arten i en något skuggig del av trädgården där det inte finns så mycket konkurrens. Den mår bra och sprider sig. En sak jag har lagt märke till i år är att det är långt ifrån alla skogslökar som blommar (de små borträknade), men alla blad vissnar ner ändå. Jag kan inte säga om detta är vanligt beteende eller inte. Den delen av trädgården gjorde jag om på sensommaren 2019 så jorden har förbättrats. Jag får helt enkelt observera hur det blir nästa år.
Allium senescens, kantlök

Fint bladverk. Klumpen har nog blivit lite större med åren. Blommar dåligt men detta måste ha att göra med att den står ganska skuggigt.
Allium sphaerocephalon, Klotlök

Står kvar och växer bra och löken har blivit flera. Jag har själv tagit fröer och spridit i andra torra och soliga delar av trädgården, så jag hoppas att jag kan ha klotlök på flera platser. Min favorit!
Allium stipitatum ’Violet Beauty’, Skägglök

På tillbakagång med många blad men bara enstaka blommor.
Allium ursinum, Ramslök

Står kvar och växer till sig. En fin vårprimör
Allium vineale ’Hair’

Verkar ha helt försvunnit.
Kloka ord angående ätbara perenner

- Identifiering– var säker på att du har rätt växt innan du smaka den. Bästa sättet är att alltid använda det vetenskapliga namnet när du är i kontakt med handelsträdgårdar och fröfirmor.
- Växtskyddsmedel– det finns andra regler för växter som säljs som prydnadsväxter än de som säljs som ätbara växter. Kolla att dina ätbara perenner inte har behandlats med någonting som kan göra dem oätliga.
- Prova försiktig– börjar med små mängder för att vara säker på att du tål växten.
Missa inga blogginlägg!

Hej!
Jag som skriver bloggen heter Nicky och är trädgårdsarkitekt och permakulturdesigner. Vad roligt att du hittade hit!
På bloggen skriver jag om biologisk mångfald, ätbara perenner och skogsträdgårdar, jord och vatten och så lite trädgårdsfilosofi.
Jag erbjuder coachningstjänster för dig som vill skapa trädgården själv men behöver stöd. Och så erbjuder jag även trädgårdsdesigntjänster.
Prenumerera gärna på nyhetsbrevet! Det kommer en gång i månad med tips, inspiration, experiment och filosoferande om att skapa ett ätbart mångfaldsparadis. Du får även en bonus PDF ”6 sätt att undvika blommig spenat och hålig sallad”.
Välkommen!
Varma hälsningar
Nicky English.
Spännande!! Måste prova någon av dem.